Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ? Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΔΕΝ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΤΕΣ ΣΑΣ.

ΣΑΛΑΜΙΝΑΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ». ΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ “ΘΕΑΤΡΟ” ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. "Σαλαμίνεια 2009"

Αρχαία κληρονομιά και ασεβείς απόγονοι...
Πολύς λόγος, και συνεχής, γίνεται για την αρχαία κληρονομιά της Σαλαμίνας: η περιοχή της αρχαίας Σαλαμίνας και του λιμένα στα Αμπελάκια, μαζί με τον κηρυγμένο χώρο της ναυμαχίας, η μυκηναϊκή πόλη της Σαλαμίνας που προσφάτως έχει ανακαλυφθεί από τον αρχαιολόγο κ. Λώλο, η σπηλιά του Ευριπίδη, πλήθος άλλων ανακαλύψεων...

Όλοι οι πολιτικοί ταγοί συμφωνούν: πρέπει να αναδειχθεί αυτή η κληρονομιά. Για ποιό λόγο όμως; Μα πολύ απλά για την τουριστική του αξιοποίηση, με απώτερο στόχο τον ωφελιμιστικό προσπορισμό κέρδους από τους ελαύνοντες τουρίστες...

Έτσι λοιπόν, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ακούμε συνεχώς διάφορες δηλώσεις καλών προθέσεων και πομπώδεις ομιλίες, για την αξία των αρχαιοτήτων της Σαλαμίνας, για την σπουδαιότητα της ναυμαχίας της Σαλαμίνας και, μερικές φορές, για τις τουριστικές δυνατότητες που θα είχε μια Σαλαμίνα με πλήρως αναδεικνυόμενη την αρχαιολογική της κληρονομιά.

Υπάρχουν όμως και μερικά πράγματα που αποκρύπτονται. Ένα παράδειγμα είναι αυτά που έφερε στο φως ο Π.Βελtανισιάν στο περιοδικό «βάκιλλος» γράφοντας ένα άρθρο με τίτλο «Αρχαιοκαπηλία στη Σαλαμίνα». Εκεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, αναφέρεται μια σωρεία ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας ευρημάτων, όπως:

-Η ιδιωτική, νόμιμη, συλλογή του καθηγητή αρχαιολογίας κ. David Robinson που περιλαμβάνει έναν μικρό ψευδόστομο αμφορέα, δύο ειδώλια, ένα κύπελλο, αμφορέα με τρεις λαβές και κανάτα με μυτερή υδρορροή. Πιθανή προέλευση η περιοχή Χαλιώτη.

- Μυκηναϊκός αμφορέας-κρατήρας που βρίσκεται στο Μουσείο της Βοστώνης.

- Επιτύμβια στήλη γυναίκας, που βρίσκεται στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου.

- Η επιτύμβια στήλη του Σώστρατου, που βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Καλών Τεχνών στη Νέα Υόρκη.

- Η επιτύμβια στήλη του Λαμπροκλή που βρίσκεται στην Γλυπτοθήκη του Μονάχου.

- Η επιτύμβια στήλη του Αρτέμονα, που βρίσκεται επίσης στη γλυπτοθήκη του Μονάχου.

- Ερυθρόμορφη λήκυθος που απεικονίζει έναν Σάτυρο, που βρίσκεται στην Ακαδημία της Βόννης.

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν διασκορπισμένα και άλλα ευρήματα της ίδιας σπουδαιότητας, που αναφέρονται λεπτομερώς στο εν λόγω άρθρο.

Αυτά λοιπόν είναι τα «Ελγίνεια» της Σαλαμίνας. Πολλά από αυτά προέρχο-νται από λαθρανασκαφές. Όλα αυτά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Σαλαμίνας, κομμάτι του παρελθόντος της (πολύ διαφορετικού από το σήμερα), κομμάτι του καλώς εννοούμενου «εθνικού μας πολιτισμού».

Βεβαίως, δεν έχει γίνει καμμία απόπειρα διεκδίκησης αυτών των αρχαιοτήτων - πώς θα γίνει άλλωστε αφ΄ής στιγμής τώρα η Σαλαμίνα αποκτά ένα αξιοπρεπές αρχαιολογικό μουσείο (πολύ μικρό όμως για να στεγάσει και τα υπάρχοντα αλλά και όσα πρόκειται να έλθουν στην επι-φάνεια, χάρη στα διά-φορα έργα υποδομής που εκτε-λούνται στο νησί).

Υπάρχει η τάση στη Σαλαμίνα όταν μιλούν για αρχαιολογική κληρονομιά, να μιλούν για το αρχαίο λιμάνι της Σαλαμίνας και τον αρχαιολογικό χώρο στα Αμπελάκια. Οικτίρουν την υπάρχουσα κατάσταση, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, οιμώζουν και κάποιοι εκμεταλλεύονται αυτό το θέμα για να πετύχουν άλλα πράγματα, να εξαγγείλουν, να διαβάλλουν, να προβληθούν.

Δεν ασχολούνται με το γεγονός οτι η υπόθεση της αρχαίας Σαλαμίνας, με το αρχαίο λιμάνι, την αρχαία πόλη, τον πραγματικό τύμβο των Σαλαμινομάχων κλπ. είναι από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της ανικανότητας και φαυλότητας του Ελληνικού κράτους, το οποίο κύρηξε την περιοχή ταυτόχρονα και αρχαιολογική και βιομηχανική (παγκόσμια πρωτοτυπία), αφαιρώντας ταυτόχρονα δυνατότητες από τις τοπικές κοινωνίες για αντίδραση...

Η αλήθεια, η μόνη αλήθεια, είναι οτι οι πολίτες του νησιού δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την αρχαιολογική κληρονομιά. Οι αποδείξεις, πάρα πολλές. Για παράδειγμα η οικτρή εικόνα της αίθουσας από πλευράς συμμετοχής κόσμου όταν στις 10 Ιουλίου ο καθηγητής κ. Λώλος έκανε ομιλία για το θέμα των μυκηναϊκών αρχαιοτήτων της Σαλαμίνας και των ευρημάτων των ανασκαφών. Άλλο παράδειγμα η πλήρης αδιαφορία που επιδεικνύουν όλοι όταν τίθενται θέματα τέτοια.

Χαρακτηριστικά είχε πει κάποιος γνωστός εκδότης περιοδικού περί των θεμάτων του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού:
«οι Κουλουριώτες ενδιαφέρονται για τις αρβανίτικες παραδόσεις τους και για το χασάπικό τους μόνο».
Είχε δίκιο άραγε;

Αν αυτή είναι η αλήθεια, μας θίγει βάναυσα σαν κατοίκους του νησιού αυτού. Και είναι εξαιρετικά χαρακτηριστικό, ότι δυστυχώς κάθε φορά που αναφέρεται το ζήτημα της «αξιοποίησης της αρχαιολογικής κληρονομιάς», είναι για σχέδια προσπορισμού εσόδων. Για να «κονομήσουν» όπως λένε.

Όμως, η πολιτιστική παράδοση είναι η ταυτότητά μας. Δεν είναι εμπόρευμα προς πώληση. Είναι μια πηγή έμπνευσης, σκέψης, αυτογνωσίας. Είναι εκ των ουκ άνευ για έναν λαό να βρει και να αναδείξει την ιστορική του κληρονομιά, όχι για εμπορική εκμετάλλευση (πράγμα που ισοδυναμεί με σκύλευση), αλλά για αυτόν τον ίδιον, για να θυμάται και να χτίζει πάνω στα κληροδοτήματα των περασμένων γενεών.

Εκτός εάν, τελικά, αυτή η παράδοση, η αρχαία ελληνική, μας είναι πια ολότελα ξένη. Εκτός εάν η ψυχή μας εάλω, η σκέψη μας ισοπεδώθηκε, ο νους μας αποχαυνώθηκε περιστρεφόμενος στα καθημερινά και ματαιόδοξα. Εκτός εάν είμαστε κάτι που λέμε για κάποιους άλλους:
Ξ έ ν ο ι...
Από : 3O ημέρες της Σαλαμίνας

Σχόλια:
«οι Κου-λουριώτες ενδιαφέρονται για τις αρβανίτικες παραδόσεις τους και για το χασάπικό τους μόνο». Είχε δίκιο άραγε;

NAI
 
re dimosiografares tis plakas gia ti leistia stin ethniki exete na mas peite tipota?
 
ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ "ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ" ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΤΗ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ . ΜΑΖΕΨΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΦΩΝΑΧΤΕ ΜΑΣ!
 
Poly kalo arthro! Dhmarxe ampelaion ti les?
 
Ο Δήμαρχος των Αμπελακίων γιατί ?

1) Δεν διώχνει τα μπάζα και τα σκουπίδια απο τα Αρχαία μνημεία?

2) Γιατί αυτός αλλά και όλο το δημοτικό συμβούλιο δεν κάνει καμία ενέργεια να φύγουν τα ναυπηγεία ή να εγκατασταθούν σε άλλο μέρος της Σαλαμίνας που καταστρέφουν κάθε ημέρα το περιβάλλον και την Ιστορία του νησιού μας?

3) Γιατί αδιαφορεί και δεν προσπαθεί να σώσει αυτόν τον Ιστορικό ,Αρχαιολογικό χώρο από τον Ο.Λ.Π. και τη ΚΟΣΚΟ ?

4) Για πιο λόγο δεν ενδιαφέρεται ?

Κύριε Δήμαρχε είσαι υπερήφανος για όλα αυτά?

ΝΤΡΟΠΗ!
 
Προς: 30mhmreς
Οι κουλουριώτες ενδιαφέρονται πιό πολυ απο ότι νομίζεται για την Ιστορία και αυτο το έχουν αποδείξει στο παρελθόν. Αυτές είναι ανακρίβιες.
 
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ ? ΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ?
 
ΕΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ? ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ
 
se ayton poy rotaei to (dimarxo)ampelakion i apantisi einai mia.einai pola ta lefta ariiii.
 
Εξαιρετικό άρθρο,σωστός περιεκτκός
και δομημένος λόγος,και το κυριότερο πάρα πολύ σωστά ορθογραφημένος!
Φυσικά θίγει θέμα που κάποιες ομάδες το συζητάμε χρόνια τώρα,αλλά όσο πληθαίνουν οι φωνές μόνο καλό κπορεί να προσφέρει, αυτή είναι η αλήθεια.
Συγχαρητήρια λοιπόν στον συντάκτη.
Απο εκεί και πέρα,η αισιοδοξία που
σου προσδίδει ένα τέτοιο άρθρο,
αφαιρείται αυτομάτως μόλις διαβάσεις το σχόλιο του 16:09 ...
Βρε χλιμιτζουροχαζιοβιόλη τι σχέση
έχει η ληστεία (και όχι λειστία
όπως το έγραψες)της Εθνικής,με το
εν λόγω άρθρο ???
Συγνώμη για την αγοραία έκφραση
αλλά σε κάποια άτομα χρειάζεται !
Όταν γράφουμε κάποιο σχόλιο,πρέπει να έχει σχέση με το κείμενο που έχει αναρτηθεί.
Σου αναλύει ο άλλος τι γίνεται με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου σου,και συ ζητάς να μάθεις
λεπτομέρειες για κάποιο συμβάν
που τα τελευταία χρόνια είναι
όχι απλά σύνηθες,αλλά κανόνας.
Αν έχεις καταθέσεις στην συγκεκριμμένη τράπεζα μην ανησυχείς πάντως,δεν πρόκειται να χάσεις ευρώ,όπως δεν θα έχανες από
καμμιά τράπεζα διότι πολύ απλά
είναι ασφαλισμένες.
Τέλος να συμπληρώσω κι εγώ
ότι τα αδέλφια μας εκ Σεληνίων
και εκ Αμπελακίων πρέπει να
"τελειώσουν" επιτέλους τον Τραυλό.
Ο άνθρωπος αυτός είναι επικύνδινος, όχι φυσικά γιατί δεν κάνει κάτι για τον τύμβο,αλλά για τα βρώμικα παιγνίδια που παίζει σε βάρος των δημοτών που
αντιπροσωπεύει και τα γνωρίζουν όλοι,αλλά δεν μιλάει κανείς.
Ο καθένας για τους δικούς του λόγους...
 
Εννοείται ότι είναι επικίνδυνος αντί
του επικύνδινος που έγραψα.
Χαράματα συν μυωπία θαυματουργούν:-)
 
Μάριε σε ψήφισα και αγωνίστηκα μαζί σου για να αλλάξουμε όπως είπες το τοπίο, για να αλλάξουμε τα πράγματα, να φέρουμε έναν καινούριο "αερα" στο Δήμο των Αμπελακίων. Πες μου ένα πράγμα ΓΙΑΤΙ? Γιατι μας κορίδεψες? Γιατί δεν έκανες αυτα που υποσχέθηκες? Είσαι έξυπνος , ταλαντούχος και πιστεύαμε όλοι οτι θα άλλαζες το αμπελακι και τα σελήνια. Δυστηχως μας τα κατέστεψες όλα !! ΓΙΑΤΙ?

Ο Σωκράτης θα κατέβει για Δήμαρχος ? Ξέρει κανείς κάτι?
 
Ν.Κ. Συμφωνώ με όσα λες. Συμφωνώ 100% και με το άρθρο του Βάιου Σεΐρλή .

Πιστεύω ότι είναι ο μοναδικός και το εννοώ που έγραψε την ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ. Ο Βάιος δεν τα παίρνει απο πουθενά είναι έγκυρος και απόλυτος... μακάρι να είχαμε και άλλους τέτοιους στη Σαλαμίνα ... αλλά που?

Διάβασα το άρθρο του "Η θαμμένη Ιστορία της Σαλαμίνας" και έμαθα και για τον πολυετη αγώνα του Χρήστου του Μαριδάκη.Διεθνοπιοίσε μόνος του την Ιστορικότα της Σαλαμίνας σε όλους τους Διεθνής Οργανισμούς και αποστόμοσε όλους τους ανίκανους και γλείφτες του συστήματος και της λαμογιάς ότι δεν θα τα κατάφερνε.Αν και τον έχω δεί πολλές φορες στο alter έμαθα οτι του στηρίζουν οι Χαρδαβέλας,Τριανταφυλλοπουλος αφού έχουν έγγραφα ¨φωτια" για την προδοσία της Σαλαμίνας στα συμφέροντα και στη ¨μαφία".

Ν.Κ. μακάρι να υπήρχαν και άλλοι σαν το Βαιο.Το λέω και επιμένω.
 
Αρχαία κληρονομιά και ασεβείς απόγονοι...
 
27 Αυγ 2008
ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ Νο.2
Η αναγκαιότητα για νέα διοικητική μεταρρύθμιση και για δημιουργία δήμων ισχυρών, με αυξημένες αρμοδιότητες, ρόλους και αυτονομία διοικητική και οικονομική, φαίνεται ότι θα αφορά και το νησί μας. Συγκεκριμένα προκρίνεται η λύση για ένα δήμο σε κάθε νησί, πράγμα που σημαίνει ότι δήμος Αμπελακίων και Σαλαμίνας θα ενωθούν σε έναν, τον Δήμο Σαλαμίνας.

Αυτή η διοικητική αλλαγή, έρχεται σε μια στιγμή που ο μόνιμος πληθυσμός της Σαλαμίνας έχει σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία πενταετία και οι υποδομές έχουν φτάσει σε οριακά επίπεδα.
Σε αυτές τις νέες συνθήκες πρέπει να βρεθεί το κατάλληλο πολιτικό προσωπικό να διαχειρισθεί τις νέες συνθήκες και απαιτήσεις, να θέσει τις αναπτυξιακές προτεραιότητες και να διαχειρισθεί τα δημοτικά ζητήματα αποτελεσματικά και με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών.
Αλήθεια, υπάρχει αυτό το πολιτικό προσωπικό αυτή τη στιγμή στη Σαλαμίνα;



Αναρτήθηκε από Chimeutis στις 1:46 μμ
 
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΡΎΒΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΚΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΑΙΝΙΓΜΟΙ .
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΑΛΑΜΙΝΙΟΙ ΑΛΛΑ ΝΕΟ-ΣΑΛΑΜΙΝΙΟΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΕΝΔΟΞΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥΣ ( ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ) .
ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ???????
 
Τελικά μία απάντηση που να πείθει
δεν θα πάρουμε;
Τί είπανε Αγγέλου Τσαβαρής καιΤραυλός σε αυτό το ραντεβού που
ο Τσαβαρής ζήτησε.
Τον Τραυλό γιατί τον πήρε μαζί του;
Τί ζητήσανε από τον Αγγέλου και αυτός τους διαολόστιλε;

2/8/09 04:38
 
04:38
Ρώτα το Τζενακι και τη Καιτούλα να σου δώσουν κα-υτές ενημερώσεις για το θέμα.
 
Σωκτάτης Παπαδημητρίου για δήμαρχος. Τουλάχιστον έχει όραμα και δικαιούται να αναλάβει τη Δημαρχεία στα Αμπελάκια. Πιστεύω οτι το Αμπελάκι χρειάζεται αλλαγή.
 
Olo paparies eiste oloi sas. Mia geniki syzitisi gia to poso de nooiazondai oi koulouriotes gia ta arxaia katelikse pali se vrisidia gia travlous, tsavarides, aggelou, paparies alla eti einai to dahtylo deixnei to feggari kai o ilithios koitaei to dahtylo.
 
Εσύ 23:34 συνέχισε να ζείς το μύθο σου....
 
Kai sy 12:15 synehise na koitas to dahtylo...
 
ξυπνείστε!!!!! ο μάριος θα ξανακατέβει!!!δεν διαβάσατε το γκάλοπ σε τοπική εφημερίδα; δεν έχει λέειαντίπαλο στα Αμπελάκια!!! Σημειώστε ότι στο γκάλοπ υποψήφιοι ήταν Τραυλός, Φιλιάγκος και Κανακάκης. Μας δουλεύει όλους!!!
 
12:15 Αυτό το έχεις ήδη ...ψάξε να το βρείς.
 
5/8/09 10:30

Καλά αυτός το εχει πάρει εργολαβεία. Το παραμύθι του δεν εχει όρια. Οταν βγαίνει αναγγέλνει οτι θα είναι η τελευταία του φορά ως Δήμαρχος και χρίζει το Σωκράτη - Δήμαρχο Νο2-και μετά τα γυρνάει όπως πάντα! Αυτος ο Δήμος ειναι για γέλια..!!! Νούμεραααααααααααααααααααα
 
ΠΑΙΔΙΑ ΗΡΕΜΙΣΤΕ. ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΟΛΑ
ΓΥΡΙΣΕ Η ΡΟΥΛΑ
ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΤΟ ΦΕΡΕ;
 
ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΡΑ ΟΛΟ ΧΟΡΟ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΚΑΤΙ ΜΑΙΝΤΑΝΟΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΧΑΣΑΠΙΚΟ, ΚΟΥΝΑΝΕ ΤΟΝ ΚΩΛΟ.
 
Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]





<< Αρχική σελίδα

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Εγγραφή σε Αναρτήσεις [Atom]

salamispress