Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Σαλαμίνα: Το πλωτό προάστιο

ΣΑΛΑΜΙΝΑΣTo νησάκι σε σχήμα… κρουασάν γοητεύει ενώ παράλληλα διχάζει.
Η ιστορική Σαλαμίνα, αν και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα μοιάζει να ζει στον δικό της κόσμο. Έναν κόσμο γεμάτο αντιθέσεις που μας προσκαλεί να τον ανακαλύψουμε.

Ενα μόλις ναυτικό μίλι από τον Πειραιά, η Σαλαμίνα αποτελεί φτηνό και γρήγορο προορισμό για μίνι διακοπές, βόλτες για φρέσκο ψαράκι και ουζάκι ή μονοήμερη εκδρομή για μπάνιο και ηλιοθεραπεία. Η Σαλαμίνα, γνωστή πιο παλιά και ως Κούλουρη, είναι ιστορική περιοχή, όχι μόνο λόγω της γνωστής ναυμαχίας με τους πέρσες αλλά και γιατί ονόματα όπως ο Ευριπίδης, ο Αίαντας ο Τελαμώνιος, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο Άγγελος Σικελιανός συνέδεσαν το όνομά τους με το μικρό της εμβαδόν. Πρώτες εντυπώσεις Παίρνοντας το φεριμπότ από το Πέραμα, δε χρειάζεσαι παραπάνω από δεκαπέντε λεπτά για να φτάσεις στα Παλούκια, ένα «περίεργο» λιμανάκι όπου το τοπίο ανακατεύει παλιές βάρκες με μικρά κομψά φέρι και καϊκάκια με μια ξύλινη τριήρη –αναφορά στη ναυμαχία όπου ο Θεμιστοκλής συνέτριψε τους πέρσες. Αν πάλι επιλέξετε για τη μετάβασή σας το καραβάκι από τον Πειραιά θα σας βγάλει απέναντι στα Σελήνια, ένα από τα πιο όμορφα παραθαλάσσια κομμάτια του νησιού, αλλά θα στερηθείτε τη δυνατότητα να πάρετε μαζί το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι σας.

Τα Σελήνια είναι ένα φυσικό λιμανάκι με πολύχρωμες βάρκες και μια μεγάλη ασπρογάλαζη εκκλησιά, τον Άγιο Νικόλα, που θυμίζει πολύ Κυκλάδες. Αν και δεν είναι πολυσύχναστο, διαθέτει μικρά ουζερί, μια ωραία παραλία για μπάνιο, όμορφα πετρόχτιστα εξοχικά και τακτική συγκοινωνία λεωφορείων για να κάνεις τουρ στο νησί με τον τρόπο που κινούνται οι ντόπιοι. Μην το θεωρήσετε υπερβολή. Δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να γυρίσετε τη Σαλαμίνα με λεωφορείο, ειδικά αν φροντίσετε να καταλήξετε στα Παλούκια, το κεντρικό λιμάνι. Στα Παλούκια λοιπόν –που ενδεχομένως να πήραν το όνομά τους από τα παλούκια που βλέπεις παντού μπηγμένα μέσα στη θάλασσα– υπάρχει η μικρή αγορά και τα ουζάδικα αλλά και πολλά εξοχικά σπίτια. Έτσι κι αλλιώς, η Σαλαμίνα στο σύνολό της αποτελεί θέρετρο (κυρίως των πειραιωτών), με πέτρινα εξοχικά ανακατεμένα με παράγκες και νεόκτιστες βίλες που της δίνουν ένα οικιστικό, καθόλου ομοιόμορφο προφίλ, που άλλοτε γοητεύει και άλλοτε πάλι ξαφνιάζει.
Παραλίες. Eκτός από τα Σελήνια (που υπεραγαπήσαμε), στη βόρεια ακτή υπάρχουν δύο πολύ ιδιαίτερες και φιλόξενες παραλίες: η Ψιλή Άμμος και η Φανερωμένη (με την ομώνυμη εκκλησιά) που όταν την επισκεφτήκαμε είδαμε τα κανό μιας σχολής κωπηλασίας να σκίζουν τα νερά της. Το μεγάλο ενδιαφέρον σε όλες τις παραλίες της Σαλαμίνας είναι ότι η βλάστηση τις περισσότερες φορές φτάνει μέχρι την αμμουδιά. Βορειοδυτικά επίσης υπάρχουν ο Άγιος Γεώργιος και τα Βασιλικά. Για να έχετε όμως την άνεσή σας, τον καφέ και την ομπρέλα σας, προτείνουμε και τις δύο δημοτικές πλαζ του νησιού: το Ζέφυρο στο Αιάντειο και το Σπιθάρι στο Ρέστη. Μην παραλείψετε επίσης να πάτε στα Κανάκια, μια πολύ ιδιαίτερη παραλία με γκρίζα βότσαλα και γραφικές ταβερνούλες αλλά και κάποιες πιο… τουριστικές ακτές, όπως τα Περιστέρια, η Παναγία και η Γυάλα.

Στην πρωτεύουσα. Το κέντρο του ενδιαφέροντος όμως βρίσκεται στη Σαλαμίνα, την πρωτεύουσα του νησιού.
Είναι μια μικρή πόλη με πολλούς μόνιμους κατοίκους, που έβαλε στο μίξερ παλιές αστικές πετρόχτιστες μονοκατοικίες με φοίνικες, σύγχρονες πλουμιστές βίλες αλλά και φτωχόσπιτα που φτιάχτηκαν πρόχειρα τη δεκαετία του ’50. Αν κάνετε περίπατο στην πόλη, θα συναντήσετε πολλές πλατείες και εκκλησιές με αδριάντες και τύμβους που μαρτυρούν τη μεγάλη ιστορία του νησιού. Η επαρκέστατη αγορά της κρατά τους κατοίκους αφοσιωμένους εδώ. Δεν τους λείπει τίποτα και παίρνουν το καραβάκι για την ηπειρωτική χώρα μόνο για ειδικές αγορές και εξαιρετικές περιστάσεις. Μείζον γεγονός της πρωτεύουσας ο πανελλήνιος ποιητικός διαγωνισμός που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στο λόφο Πατρίς όπου χτίστηκε το 1993 το Ευριπίδειο Ανοιχτό Θέατρο. Πρόκειται για μια λαμπρή εκδήλωση που γίνεται στη μνήμη του Άγγελου Σικελιανού. Στο φόντο βρίσκεται και ο Λόφος των Μύλων και πάνω του δεσπόζουν οι δύο θρυλικοί ανεμόμυλοι, οι μοναδικοί από τους δέκα που διασώθηκαν. Οι όμορφοι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι χτίστηκαν με ασβεστόλιθο το 19ο αιώνα και το «κεφαλάκι» τους είναι καλυμμένο με χόρτα σε σχήμα τρούλου.

Το AIANTEIO: Απέχει έξι χιλιόμετρα από την πόλη. Πρόκειται για μια πολύ φίνα πλευρά του νησιού, με όμορφα εξοχικά και πευκόφυτους κήπους. Εδώ λοιπόν είναι η καλύτερη παραλία για μπάνιο αλλά και για να τσιμπήσετε τα μεζεδάκια σας. Με καθαρή αμμουδιά (η άμμος της μοιάζει με ψιλό σιμιγδάλι!), γραφικά ταβερνάκια για φρέσκο ψάρι, μικρά πεντακάθαρα ξενοδοχεία για να καταλύσετε και μπαράκια για να πιείτε το ποτό σας, το βράδυ αυτή είναι η πιο επισκέψιμη περιοχή. Μην παραλείψετε λοιπόν μια βόλτα από δω…

ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ: Στο νότιο τμήμα του νησιού βρίσκονται τα Αμπελάκια, αρχαίο λιμάνι με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον αλλά και μια πόλη με έντονο παρόν. Σε αυτό τον κόλπο έγινε η περίφημη ναυμαχία, ενώ εδώ έζησε και εμπνεύστηκε και ο Ευριπίδης. Τα Αμπελάκια έχουν αυθεντική νησιώτικη ομορφιά, με παλιά καλοδιατηρημένα σπίτια, πράσινες αυλές και στενά γραφικά σοκάκια που αξίζει να τους αφιερώσετε ένα χαλαρωτικό περίπατο. Οι ντόπιοι είναι ζεστοί, φιλόξενοι και αφοσιωμένοι στο νησί και μοιάζει να ξεχνούν ότι η Αθήνα απέχει μόλις ένα ναυτικό μίλι.

ΑΚΤΗ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ: Είναι μία από τις πιο γοητευτικές ακτές του νησιού, με μεγάλα φοινικόδεντρα να ξεπροβάλλουν σε όλο της το μήκος και καθαρό κουφετένιο βότσαλο. Την περπατήσαμε και είδαμε τη Σαλαμίνα με διαφορετικό μάτι. Η παραλία αυτή αποτελεί την πιο «καρτ-ποσταλική» πλευρά του νησιού και οδηγεί στα Παλούκια όπου είναι εγκατεστημένος ο ναύσταθμος (από το 1881) με εκατοντάδες... τσαρουχικά ναυτάκια να πλημμυρίζουν το νησί και να αποτελούν το ζωντανό στολίδι του. Ο Φάρος: Τίποτα δε μας γοήτευσε τόσο στο νησί, όσο ο πέτρινος φάρος που βρίσκεται στη νότια Σαλαμίνα στην περιοχή Περιστέρια. Ο φάρος (ευχαρίστως θα κατέθετα αίτηση για τη θέση του φαροφύλακα!) κατασκευάστηκε το 1901 και αποτελεί ένα πραγματικό αριστούργημα ύψους 34 μέτρων, με υπέροχο σπιτάκι για το φαροφύλακα και θέα στο απέραντο γαλάζιο. Αυτό είναι και το hot spot του νησιού.

USEFUL TIP Στη Σαλαμίνα μια πολύ καλή ιδέα είναι να φέρετε μαζί και το ποδήλατό σας. Ο δρόμος που διασχίζει το δάσος της Φανερωμένης είναι πολύ καλός και στρωτός, το ίδιο και αυτός που οδηγεί στα Κανάκια, μέσα από μια καταπράσινη διαδρομή που είναι ό,τι πρέπει για ποδηλατάδα.
Μάρω Βούλγαρη
περισσοτερα: myworld.gr/site/content.php?sel=213&artid=442753

Σχόλια:
Να και ενα σωστο αρθρο για την Σαλαμινα.Ευγε στην κυρια Μάρω Βούλγαρη.
 
ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ,ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ,ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΙ ,ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
 
Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]





<< Αρχική σελίδα

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Εγγραφή σε Αναρτήσεις [Atom]

salamispress