Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

« Η Δύναμη του Εθελοντισμού » στην Σαλαμίνα

« Η Δύναμη του Εθελοντισμού »
Την Κυριακή 24 Μαΐου 2009 η περιβαλλοντική ομάδα «Το Δάσος» του 1ου ΕΠΑ. Λ. Σαλαμίνας στήριξε και συμμετείχε στην «14η Πανελλαδική Εκστρατεία Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών» στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Σαλαμίνας με ισχυρό ενθουσιασμό και αγάπη για το περιβάλλον.

Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός θα ήθελα να καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία και άποψη σχετικά με το θέμα του εθελοντισμού, το οποίο εκτός από θερμούς υποστηρικτές έχει σαφώς και πολλούς επικριτές.


Το ισχυρό επιχείρημα όλων όσων εκφράζουν το δισταγμό ή ακόμη και τη διαφωνία τους για το ζήτημα της εθελοντικής εργασίας είναι ότι οι συγκεκριμένες εργασίες σχετίζονται με τους τοπικούς φορείς της κάθε κοινωνίας, οι οποίοι έχουν και την αποκλειστική ευθύνη για θέματα όπως καθαριότητα, δασοπροστασία κτλ. Επομένως, εκείνο που από μία αρχή πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι οι εθελοντές δεν αντικαθιστούν το ρόλο κανενός. Η δουλειά τους έχει χαρακτήρα συμπληρωματικό και στόχο να συνδράμει στο γενικό καλό του τόπου και σε καμία περίπτωση να κάνει τους αρμόδιους φορείς να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες. Οι εθελοντές είναι άνθρωποι που νιώθουν ότι μπορούν να προσφέρουν, δεν μπορούν να περιμένουν και είναι έτοιμοι να λάβουν δράση για την επίλυση των προβλημάτων γύρω τους. Στο εξωτερικό, οι πολλές χιλιάδες εθελοντών έχουν αλλάξει το τοπίο και θα τολμούσα να πω ότι κι οι αρμόδιοι φορείς, βλέποντας το αναμφισβήτητο αλλά κι ενεργό ενδιαφέρον του κόσμου μόνο καλύτεροι μπορούν να γίνουν.

Επιπρόσθετα, πρέπει να σημειωθεί ότι ο βιωματικός χαρακτήρας του εθελοντισμού είναι αξεπέραστος. Αυτός που καθαρίζει, δε ρυπαίνει. Αντίθετα, αποκτά ένα ξεκάθαρο αίσθημα ευθύνης απέναντι στην εικόνα του τόπου του και θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει το χώρο αξιοπρεπή και καθαρό. Θα περάσουν, επίσης, πολλά χρόνια μέχρι να ξεχάσω τις συγκλονιστικές δηλώσεις των μαθητών του σχολείου μου και μέλη της περιβαλλοντικής μας ομάδας, οι οποίοι ειλικρινέστατα είπαν : «Θα έρθω αύριο να καθαρίσω, γιατί τη μισή Σαλαμίνα την έχω βρωμίσει εγώ».

Και πράγματι ήρθαν. Κι όχι μόνο ήρθαν, αλλά πέρασαν και καλά. Υπήρχε ένα μόνιμο χαμόγελο στα πρόσωπά τους μαζί με ένα ύφος ώριμου προβληματισμού που ξεκαθάριζε μέσα τους ότι όταν δεν είμαστε μέρος της λύσης, τότε σίγουρα είμαστε μέρος του προβλήματος. Μετά το πέρας της εργασίας είχαμε όλοι πολύ απλά συνειδητοποιήσει ότι το σπίτι μας συνεχίζει και πέρα από την αυλή μας.

Κανάκη Μαίρη, Υπεύθυνη της περιβαλλοντικής ομάδας «Το Δάσος» του 1ου ΕΠΑ. Λ. Σαλαμίνας

Σχόλια:
Λαμόγια τα λεφτά που δίνει η Ε.Ε.για να καθαρίσει ο Δήμος τις ακτές που είναι; Γιατί βάζετε μικρά παιδιά να μαζεύουν σύριγγες και καπ....ες και κάθε άλλο βλαβερό και δεν στέλνετε συνεργεία;Ρε ουστ! Ενας χρόνος έμεινε και θα δείτε !
 
Το καλό είναι ότι ο τρόπος έκφρασης του καθενός μας αποκαλύπτει και την ποιότητα των όσων λέει, είναι και πιστεύει..., παρά την ανωνυμία πίσω από την οποία θέλει να κρύβεται.
 
μπράβο στα παίδια!
 
ΠΡΟΣ την κ.Μαίρη Κανάκη, Υπεύθυνη της περιβαλλοντικής ομάδας «Το Δάσος» του 1ου ΕΠΑ. Λ. Σαλαμίνας

Το Δ.Σ του συλλόγου μας σας παρακαλεί να διαβιβάσετε τα συγχαρητήριά του προς τα μέλη της περιβαλλοντικής σας ομάδας για την συμμετοχή τους στην προσπάθεια καθαρισμού των ακτών, όπου και όπως αυτές προσδιορίστηκαν από τον Δήμο Σαλαμίνας.
Θα συμφωνήσει απόλυτα μαζί σας τόσο στην έννοια του εθελοντισμού, στον βιωματικό χαρακτήρα του εθελοντή όσο και στην ανιδιοτελή προσφορά του προς το κοινωνικό σύνολο και την φύση.
Είναι απόλυτα σωστό ότι η προσφορά της εθελοντικής εργασίας δεν θα πρέπει να σχετίζεται με τοπικούς φορείς που έχουν από τον νόμο την υποχρέωση σε θέματα καθαριότητας, δασοπροστασίας ή την προστασία του περιβάλλοντος και κατ επέκταση στην προστασία της υγείας των κατοίκων.
Διαφωνεί απόλυτα με κείνους που από αντιπολιτευτική διάθεση απαξιώνουν την εθελοντική προσφορά, καθώς επίσης και με εκείνους που τα βλέπουν όλα μαύρα.
Διαφωνεί επίσης και με αυτούς που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αγάπη του εθελοντή και της προσφοράς του όπου και όπως αυτή εκφράζεται, αφού η προσφορά αυτή έχει συμπληρωματικό και μόνο χαρακτήρα και προσφέρεται αμέριστα προς όλους όσους την έχουν ανάγκη.
Όταν όμως επιλεκτικά και μόνιμα προσφέρεται απλόχερα προς ένα και μόνο φορέα τότε δημιουργούνται ερωτηματικά, υποψίες για την σκοπιμότητα της και προκαλεί ενδεχομένως ποικίλες και ακραίες κριτικές,
Θα σας θυμίσουμε ότι ο σύλλογός μας, μεταξύ άλλων, στις 15 Φεβρουαρίου 2009 έκανε δημόσια πρόσκληση για τον καθαρισμό της παραλίας μας στην οποία ούτε ο δήμος αλλά ούτε και σεις ανταποκριθήκατε.
Ευελπιστούμε ότι στην νέα μας προσπάθεια για τον καθαρισμό της ακτής που προγραμματίζεται για την 21η Ιουνίου 2009 τα μέλη της περιβαλλοντικής σας ομάδας να πουν ξανά «Θα έρθω κι εγώ να καθαρίσω, κι ας μη έχω βρωμίσει εγώ την ΑΛΛΗ ΜΙΣΗ»
Με συνέπεια εδώ και χρόνια, προσπαθούμε, «ν’ αλλάξουμε το τοπίο». Τα σκουπίδια όμως δεν θα εξαφανιστούν μόνα τους… Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας!
Με εντολή το Δ.Σ
Περισσότερα στο www.psiliammos.blogspot.com
 
Σας ευχαριστούμε θερμά για τις παρατηρήσεις σας.Εγώ προσωπικά δε γνώριζα τίποτα για την προσπάθεια που κάνατε στις 15 Φεβρουαρίου, ενώ για τις 24 Μαίου ήρθε fax στο σχολείο μας. Πολύ ευχαρίστως να συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε τον όποιο φορέα, αρκεί να έρθει σε επαφή μαζί μας, στο 1ο ΕΠΑΛ Σαλαμίνας. Θα ήθελα να επισημανθεί ότι , τόσο ο καθαρισμός τμήματος του Δάσους της Φανερωμένης στις 17 Ιανουαρίου, όσο και η Δενδροφύτευση στις 8 Μαρτίου έγινε με δική μας πρωτοβουλία και εμείς ζητήσαμε τη βοήθεια του Δήμου σε θέματα όπως μεταφορά των δέντρων από την Πάρνηθα, πότισμα δέντρων, πούλμαν για τη μεταφορά των μαθητών στο Δάσος της Φανερωμενης κτλ , η οποία και δόθηκε απλόχερα.Άρα δεν υπήρξε ουδέποτε σκοπιμότητα,εφόσον και τα 2 ήταν δικές μας πρωτοβουλίες. Είναι λογικό,επομένως, να ζητάμε τη βοήθεια του Δήμου στα συγκεκριμένα θέματα, εφόσον το ΥΠΕΠΘ εγκρίνει, αλλά δε χρηματοδοτεί τις πρωτοβουλίες της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Αναφορικά με τον καθαρισμό την 21η Ιουνίου, θα ήθελα πολύ να συμμετέχουμε, αλλά καθώς το σχολικό έτος θα έχει φτάσει στο τέλος και εγώ προσωπικά θα λέιπω εκτός Σαλαμίνας διότι τότε παντρεύομαι , είναι κάπως δύσκολο να συντονιστεί η ομάδα. Δεσμεύομαι, ωστόσο, να ενημερώσω τα παιδιά, αλλά δε μπορώ να εγγυηθώ για την παρουσία τους.
Ευελπιστούμε σε μελλοντική συνεργασία. Τουλάχιστον, τώρα ξέρετε ότι θα μας βρείτε στο 1ο ΕΠΑ.Λ.Ευχαριστώ πολύ.
 
Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]





<< Αρχική σελίδα

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Εγγραφή σε Αναρτήσεις [Atom]

salamispress