Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ νέο blog... ieraodo.blogspot.com

salamispress «Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα
κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο
τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα
και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο.»

Νίκος Γκάτσος «Ο εφιάλτης της Περσεφόνης»

ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ… Κάποιοι την έμαθαν από τα μαγαζιά της νύχτας και τους τραγουδιστάδες που σαν μαγνήτες συγκεντρώνουν πελάτες και Ι.Χ. σ΄ ένα δρόμο που «Δεν έπρεπε να κυλάμε με αμάξια… όπως σ’ έναν αυτοκινητόδρομο τούτο είναι μια ιεροσυλία… Αυτό τον δρόμο τον χάραξαν πόδια παγανιστικά, πόδια ευλαβικά, πορευόμενα προς τη μύηση, προς την Ελευσίνα…» Χένρι Μίλερ, 1939.

ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ… Κάποιοι άλλοι, «φίλαθλοι» αυτή τη φορά, θα την μάθουν πηγαίνοντας να παρακολουθήσουν «ματς», στο νέο γήπεδο του ΠΑΟ στην ευλογημένη περιοχή του Ελαιώνα… Υπάρχει μια μικρή περίπτωση, αν δεν ακυρωθούν τα σχέδια του κ.Βωβού, να καταφθάνουν χιλιάδες Ι.Χ. καθημερινά με καταναλωτές «καθοδηγούμενοι» από τις, παράνομες τις περισσότερες φορές, διαφημίσεις των ελληνικών δρόμων, για να ξετινάξουν τα ράφια του νέου MALL.

ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ…. Εμείς επιλέξαμε άλλον δρόμο. Αποφασίσαμε να αναδείξουμε την ιστορία της περιοχής, να υπερασπίσουμε «τη μνήμη ενάντια στη λήθη», που είναι «ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία» όπως ισχυρίζεται ο συγγραφέας Μίλαν Κούντερα. Θα το επιδιώξουμε ανασύροντας από το συλλογικό «σεντούκι» μας βιβλία, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, περιγραφές, βιβλία, μουσική, ποίηση και προβάλλοντας τα μνημεία κατά μήκος των είκοσι δύο Ιερών χιλιομέτρων της Ιεράς Οδού αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Αθήνας.

ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ… Εμείς εξακολουθούμε να εμπνεόμαστε από το «φλισκούνι και την άγρια μέντα» του Γκάτσου, από τον Περικλή Γιαννόπουλο, λάτρη του ελληνικού τοπίου που αυτοκτόνησε γαντοφορεμένος επάνω σ΄ ένα άσπρο άλογο στη θάλασσα του Σκαραμαγκά, από τις φαλαρίδες, τους ερωδιούς και τους Κύκνους των Ρειτών (Λίμνη Κουμουνδούρου), από τις πέρδικες του Ποικίλου, από τις περιγραφές του Παυσανία, του Σατωμπριάν, του Χένρι Μίλερ, από τα απορημένα βλέμματα των μαθητών που με φωτισμένους δασκάλους ανακαλύπτουν τα ίχνη της Ιεράς Οδού και βαδίζουν στα αχνάρια της.
ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ…. Στο blog θα επιχειρήσουμε να συνδυάσουμε την ιστορική κληρονομιά με τη σημερινή πραγματικότητα και το μελλοντικό όραμα για μια Ελλάδα και έναν Κόσμο που «οι άνθρωποι, οι κοινωνικές ανάγκες, η πολιτιστική κληρονομιά και το περιβάλλον θα είναι πάνω από τα κέρδη».
www.ieraodo.blogspot.com

Σχόλια:
ΜΠΡΑΒΟ!!!
 
Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]





<< Αρχική σελίδα

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Εγγραφή σε Αναρτήσεις [Atom]

salamispress