Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

BLOGS ΚΑΙ BLOGGERS - ΣΩΣΤΗ Ή ΛΑΘΟΣ ΧΡΗΣΗ;

salamispress Φίλοι αναγνώστες.
Σήμερα θα ήθελα να σας προβληματίσω με ένα θέμα πολύ επίκαιρο.
Το ερώτημα είναι: Είναι σωστή η λειτουργεία των blogs; ποιά η συμπεριφορά των bloggers και τέλος, επιτελούν τα blogs το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν;
Γνωρίζω ότι το θέμα αφορά γενικότερα τα ΜΜΕ αλλά θα ήθελα φίλοι να το εστιάσω ιδιαίτερα στα blogs.
Αυτά δημιουργήθηκαν με σκοπό την ελεύθερη έκφραση απόψεων απο οποιονδήποτε, ασχέτως κοινωνικής τάξης και οικονομικής κατάστασης.
Ο κορεσμός των ΜΜΕ, η κατευθυνόμενη άποψη και ενημέρωση που παρέχουν, ο αποκλεισμός της διαφορετικής άποψης και παράλληλα ο γιγαντισμός του Διαδικτύου, δημιούργησαν τα blogs.
Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που σήμερα μπορώ και εγώ να πω την άποψη μου ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς και έλλειψη χρόνου, χωρίς φίμωση.
Τι μεγαλύτερο δώρο, μπορούσε να μας προσφέρει η σημερινή τεχνολογία;
Μια απο τις μεγαλύτερες ιδέες όλων των Επαναστάσεων στον κόσμο, η ελευθερία της έκφρασης και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών είναι πλέον πραγματικότητα.
Νά'μαστε λοιπόν έδώ, χρήστες όλοι του δώρου που μας προσφέρει η εξέλιξη του ανθρώπινου μυαλού και της τεχνολογίας.
Χρήστες ενός δικού μας blog, τοπικού και όχι μόνο χαρακτήρα, μέσα απο το οποίο μπορούμε να πούμε τις απόψεις μας, να διακινήσουμε τις ιδέες μας, να ανταλάξουμε γνώμες για όλα τα θέματα που μας απασχολούν.
Ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς και φιμώσεις, χωρίς ύβρεις.
Και εδώ τίθεται η συνέχεια του ερωτήματος μου: Γίνεται σωστή χρήση του blog απο εμάς;
Δυστυχώς όπως σε όλα, έτσι και εδώ, ο πολιτικός καιροσκοπισμός, οι προσωπικές φιλοδοξίες, οι κομματικές αντιπαλότητες αλλά και οι προσωπικές διαφορές, κυριαρχούν.

Φίλοι αναγνώστες.
Ο σκοπός μας και ο δικός μου σκοπός, είναι να αφυπνίσουμε συνειδήσεις, να ξυπνήσουμε μυαλά απο το λήθαργο, να ανταλάξουμε τις ιδέες και τις απόψεις μας για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.
Λυπάμαι όταν βλέπω χρήστες να βρίζουν ο ένας τον άλλον, χωρίς ιδέες, χωρίς επιχειρήματα.
Και το χειρότερο απο όλα: μόλις ακούγεται μια διαφορετική άποψη, προσπαθούν να της βάλουν ταμπέλα. Να την περιχαρακώσουν γύρω απο τα προσωπικά τους συμφέροντα.
Λυπάμαι φίλοι μου, αλλά αυτό είναι αηδιαστικό.
Χαρείτε το δώρο που μας παρέχει η τεχνολογία για το καλό όλων, όχι για το προσωπικό συμφέρον σας και το πως θα φουσκώσει περισσότερο η τσέπη σας.
Θέλουμε νέες ιδέες, ανοιχτά μυαλά, θάρρος για αλλαγές και όχι συντήρηση.
Εκμεταλευτείτε για το καλό όλων, αυτό για το οποίο κάποτε έγιναν οι μεγαλύτερες Επαναστάσεις στον κόσμο.
Διακινείστε τις ιδέες σας και όχι τις ύβρεις.
Θα περιμένω τα σχόλια σας φίλοι μου.

Ευχαριστώ και πάλι το blog για την φιλοξενία των άρθρων μου.
  • Aπο: Ο ΑΧΑΙΟΣ ...δείτε όλες τις αναρτήσεις του συντάκτη

  • Σχόλια:
    Τους τελευταίους μήνες έχουν κάνει την εμφάνιση τους στο διαδίκτυο διάφορα blogs (ιστολόγια) και ηλεκτρονικά μέσα που ασχολούνται κυρίως με περιβαλλοντικά και άλλα θέματα που αφορούν το Θριάσιο Πεδίο και την Δυτική Αττική ευρύτερα.
    Τα συγκεκριμένα ιστολόγια και ιστοσελίδες είναι δημιουργία συλλογικoτήτων ή απλών πολιτών της περιοχής, που θέλουν να εκφράσουν και να δημοσιοποιήσουν την προσωπική τους θέση και άποψή για θέματα και προβλήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία.

    Η θεματολογία που αναρτούν τα συγκεκριμένα blogs δείχνει ότι επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό, τόσο τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, όσο και τον τύπο πανελλαδικής κυκλοφορίας,μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που θέματα τα οποία ξεκίνησαν από blogs της Δυτικής Αττικής, έγιναν πρωτοσέλιδα ή έτυχαν εκτεταμένης αναφοράς σε μέσα μαζικής ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας.

    Πολύ σημαντικά θέματα τα οποία αφορούν άμεσα τους πολίτες της Δυτικής Αττικής και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα ζωής της περιοχής , (για άγνωστους ή γνωστούς λόγους) παρέμεναν στην αφάνεια με αποτέλεσμα την διαιώνιση των προβλημάτων αυτών ή την λανθασμένη εντύπωση των πολιτών σχετικά με αυτά, με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πολιτικών , οικονομικών ή άλλων συμφερόντων.

    Η μεγάλη δημοσιότητα που παίρνουν πλέον τα θέματα αυτά λόγω της ύπαρξης των blogs, ευαισθητοποιεί την τοπική κοινωνία έχοντας ως αποτέλεσμα στην συνέχεια, την ενεργοποίηση βουλευτών, οι οποίοι με ερωτήσεις τους στα αρμόδια υπουργεία πιέζουν για την επίλυση του προβλήματος.

    Το μεγάλο θέμα μόλυνσης του αιγιαλού από διαρροή πετρελαίου στην Θάλασσα από τα ΕΛΠΕ στη Ελευσίνα, έγινε γνωστό στο ευρύτερο κοινό από την δημοσιοποίησή του στο διαδίκτυο για να αναπαραχθεί αργότερα από πολλές τοπικές και πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες.
    Η μεγάλη δημοσιοποίηση του θέματος βοήθησε στην ενεργοποίηση του πολιτικού συστήματος με αποτέλεσμα τις ερωτήσεις βουλευτών της Περιφέρειας Αττικής κ. Θ. Λεβέντη(ΣΥΝ) και Β. Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ) αλλά και την ευαισθητοποίηση της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής η οποία πρόσφατα πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή της διαρροής, με προσωπική παρουσία του Νομάρχη κ. Αρκουδάρη.

    Ο υδροβιότοπος Βουρκάρι στα Μέγαρα και η διαφύλαξή του, είναι άλλο ένα θέμα που ξεκίνησε και έγινε γνωστό απο blogs της Δυτικής Αττικής, γρήγορα πήρε μεγάλη δημοσιότητα και ο βουλευτής κ. Κουβέλης (ΣΥΡΙΖΑ) κατέθεσε ερώτηση στο αρμόδιο υπουργείο.
    Το Υπουργείο στην απάντηση του Βουλευτή αναφέρει ότι στο πλαίσιο τροποποίησης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου που επεξεργάζεται ο Οργανισμός Αθήνας θα προβλεφθούν όροι προστασίας για τον υγροβιότοπο καθώς και επανακαθορισμός ορίων, με περιορισμό της όμορης βιομηχανικής περιοχής.

    Η λίμνη Βουλιαγμένης στον Ασπρόπυργο και η πραγματική διάσταση της περιβαλλοντικής αξίας της δημοσιοποιήθηκε επίσης από τα blogs της Δυτικής Αττικής με αποτέλεσμα την άμεση ανταπόκριση του βουλευτή κ. Μιχάλη Παπαγιαννάκη(ΣΥΡΙΖΑ) ο οποίος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για το θέμα.

    Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν την σημασία της σωστής ενημέρωσης των πολιτών από τα ηλεκτρονικά μέσα, τα οποία όχι μόνο βοηθούν την τοπική κοινωνία επηρεάζοντας και διαμορφώνοντας την τοπική επικαιρότητα, αλλά ενεργοποιούν τους θεσμούς της πολιτείας και της κοινωνίας προς όφελος των πολιτών, κάνοντας πράξη την λεγόμενη ηλεκτρονική δημοκρατία, δηλαδή την έκφραση άμεσων δημοκρατικών μεθόδων άσκησης της εξουσίας για τον καλύτερο έλεγχο της διοίκησης, της διαφάνειας και περισσότερης συμμετοχής στα κοινά.

    Αξιόλογες ιστοσελίδες και blogs της Δυτικής Αττικής είναι:

    http://epitropiagona.blogspot.com/
    http://vourkari.blogspot.com/
    http://xpolis.blogspot.com/
    http://xaidari.blogspot.com/
    http://www.petroupoli-tk.gr/
    http://salamispress.blogspot.com/
    http://megara-press.blogspot.com/
    http://magoulaonline.gr

    Αντωνόπουλος Διονύσης
     
    Πολιτική σημαίνει, κυρίως, μη διαμεσολάβηση, πολιτική είναι οι ενέργειες των πολιτών που παράγουν αποτέλεσμα, κι όχι το αποτέλεσμα διερμηνείας των απόψεών τους από διαμεσολαβητές». Αν, λοιπόν, στο παρελθόν ήταν δύσκολο να δοθεί, στους πολίτες, μεγαλύτερη δυνατότητα εποπτείας και διακυβέρνησης, σήμερα γίνεται ξανά ολοένα ευκολότερο, χάρη στο Διαδίκτυο. Κυρίως, όμως, χάρη στην πολιτική δυναμική που αναπτύσσεται σ’ αυτό.
     
    Ενα ιστολόγιο δεν επηρεάζει απαραίτητα τίποτα, εκτός από το χρόνο του δημιουργού του. Κάποια όμως ιστολόγια εμφανίζουν κοινωνική δυναμική και έτσι μπορούν να επηρεάσουν και την πολιτική. Η κοινωνική αυτή δυναμική δεν είναι όμως ποτέ περιουσία του ιστολογίου, αλλά της κοινότητας που περιστρέφεται γύρω από αυτό. Στην πραγματικότητα, αυτό που ένα ιστολόγιο μπορεί να κάνει είναι να συγκεντρώσει, να ενισχύσει και να επιταχύνει τη διασπορά μιας ήδη υπάρχουσας κοινωνικής δυναμικής.
     
    Δημοσίευση σχολίου

    Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]





    << Αρχική σελίδα

    This page is powered by Blogger. Isn't yours?

    Εγγραφή σε Αναρτήσεις [Atom]

    salamispress