Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Ανάπλαση του Αρχαιολογικού και Ιστορικού Χώρου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας

salamispress Από: Dimitra Arapoglou , arapogloudimitr@yahoo.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Δήμητρα Αράπογλου, Βουλευτής ΛΑ.Ο.Σ. Β’ Πειραιά, επικαλούμενη την απάντηση του πρώην Υπουργού Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη, σε ερώτηση της για την ανάπλαση και ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, τον περασμένο Αύγουστο, επανέφερε το θέμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ζητώντας από την Κυβέρνηση να αποδώσει το σεβασμό που αρμόζει στη Σαλαμίνα και την Ελληνική Ιστορία.

Πιο συγκεκριμένα, με επίκαιρη ερώτηση της προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, η οποία συζητήθηκε στη Βουλή, την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου, η Δήμητρα Αράπογλου ζήτησε την απαλλοτρίωση της περιοχής φερόμενης ιδιοκτησίας της ναυπηγικής εταιρείας «ΑΡΚΑΔΙΑ» στην Κυνόσουρα του Δήμου Σαλαμίνας, έκτασης 19.013 τμ. Το Υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με την απάντηση του πρώην Υπουργού, Μιχάλη Λιάπη, διαμέσου της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, έχει ζητήσει από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας τον αποχαρακτηρισμό της χερσαίας Λιμενικής Ζώνης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (Ο.Λ.Π.), για να προχωρήσει στην υλοποίηση της ήδη εγκριθείσας μελέτης για την ανάδειξη και διαμόρφωση του Αρχαιολογικού Χώρου.

Ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Πάνος Καμένος, άφησε έκθετο τον πρώην Υπουργό και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού απαντώντας επί λέξει:
«Σύμφωνα, λοιπόν, με την από 13/2/2002 σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΠ Α.Ε., η οποία υπεγράφη σε εκτέλεση της ρητής διάταξης του άρθρου 35ου του νόμου 2932/2001, ΦΕΚ 145Α΄και κυρώθηκε με το νόμο 3564/2008, ΦΕΚ 57Α΄, ο χώρος χερσαίας λιμενικής ζώνης έκτασης 19.013 τετραγωνικών μέτρων, που βρίσκεται στην Κυνόσουρα Σαλαμίνας και επί της οποίας διασώζεται ο Τύμβος Σαλαμινομάχων, έχει εξαιρεθεί από τους χερσαίους χώρους που παραχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο στον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά Α.Ε.. Δηλαδή, δεν ανήκει στη λιμενική ζώνη του ΟΛΠ Α.Ε…. Είναι θέμα ξεκάθαρο ότι από εδώ και πέρα η ανάδειξη του χώρου, που συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, πρέπει να γίνει. Πρέπει να την κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορεία των Αρχαιοτήτων.»

Η Βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ., κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής μια σειρά από φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, πρόσφατα, σε τοπική εφημερίδα της Σαλαμίνας και καταδεικνύουν με απόλυτο τρόπο την εξοργιστική κατάσταση που επικρατεί στο ιστορικό μνημείο του Τύμβου, όπως και την ενυπόγραφη απάντηση του πρώην Υπουργού Πολιτισμού.

Η Δήμητρα Αράπογλου ξεκαθάρισε ότι θα πιέσει το Υπουργείο Πολιτισμού, να προχωρήσει στην ανάδειξη του χώρου και θα επανέλθει δυναμικά χρησιμοποιώντας τα όποια θεσμικά μέσα διαθέτει, ώστε η πρόοδος και η ανάπτυξη της Σαλαμίνας να επιτευχθεί, μέσω της ανάδειξης της πλούσιας εθνικής κληρονομιάς.
Από: Dimitra Arapoglou

Σχόλια: Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]





<< Αρχική σελίδα

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Εγγραφή σε Αναρτήσεις [Atom]

salamispress