Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Η αλήθεια για την Ρεβυθούσα και Μακρόνησος Σαλαμίνας

salamispress Από το 1835 που ιδρύθηκε ο Δήμος Σαλαμίνας στα όρια του δήμου υπάρχουν οι νησίδες Ρεβυθούσα και Μακρόνησος .

Πριν από τέσσερα χρόνια ο Δήμος Μεγαρέων διεκδίκησε τη Ρεβυθούσα και ο περιφερειάρχης Αττικής συγκρότησε επιτροπή ορίων , η επιτροπή κατά πλειοψηφεία εξέδωσε απόφαση που εκδίκαζε την Ρεβυθούσα στο Δήμο Σαλαμίνας και τη Μακρόνησος στο Δήμο Μεγαρέων .

Μετά από έφεση που κατέθεσαν και οι δυο Δήμοι , το τριμελές διοικητικό πρωτοδικείο Πειραιά εξέδωσε την ακόλουθη απόφαση .

Απόφαση 2021/08 , επιδικάζει τις νησίδες Ρεβυθούσα και Μακρόνησος στα Διοικητικά όρια του Δήμου Σαλαμίνας .

Κατά την γνώμη μας κακώς ο Δήμος Μεγαρέων διεκδίκησε την Ρεβυθούσα γιατί εάν διάβαζαν το καταστατικό ίδρυσης του Δήμου Σαλαμίνας θα έβλεπαν ότι στα όρια του Δήμου βρίσκονταν και οι δυο νησίδες Ρεβυθούσα και Μακρόνησος .

Εμείς πιστεύουμε ότι σαν δυο γειτονικοί Δήμοι έπρεπε να διεκδικήσουμε μαζί να ωφεληθούν οι πολίτες από το φυσικό αέριο που έγινε στην γειτονιά μας και ωφελήθηκαν άλλοι δήμοι και όχι εμείς, και να διεκδικούσαμε από την εταιρία να τροφοδοτήσει πρώτα τους δυο Δήμους με φυσικό αέριο και μετά τους άλλους .
Αλλά ποτέ δεν είναι αργά... salamispress

Σχόλια:
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ SALAMISPRESS
Γράφει ο άγνωστος blogger - MEGARA-PRESS
Σεβαστή η άποψη των bloggers της Σαλαμίνας αλλά οφείλουμε να τους απαντήσουμε. Η Ρεβυθούσα είναι ένα νησί που δεν έχει καμία σχέση με τις άλλες βραχονησίδες της περιοχής και ίσως όλης της Ελλάδας. Υπάρχουν εγκατάστασεις που παρόμοιες δεν συναντάμε πουθένα. Στην απογραφή του 1971, του 1981 και του 1991 ο δήμος Σαλαμίνας δεν απέγραψε την νήσο. Αφού είναι μέσα στο καταστατικό ίδρυσης του Δήμου τους γιατί δεν μπήκε στην απογραφή...; Το βέβαιο είναι ότι μια απλή βραχονησίδα ποιον μπορεί να ενδιέφερε. Ήταν τότε ότι και η ν. Παχόπουλα και η ν. Πάχη σήμερα. Ξερονήσια άνευ ενδιαφέροντος. Εδώ θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η διορατικότητα πρέπει να χαρακτήριζει έναν πολιτικό. Και αυτό το λέμε γιατί από την δεκαετία του '80 μυριζόταν τι θα γίνει εκεί και οι τοπικοί άρχοντες της εποχής δεν είχαν καλή όσφρηση.
Τα δεδομένα λοιπόν άλλαξαν. Η βραχονησίδα μετατράπηκε σε πολιτεία. Στην νέα αυτή κατάσταση που δημιουργήθηκε ο δήμος Σαλαμίνας δεν είχε καμία ανάμειξη και καμία συνέπεια. Ο κεντρικός αγωγός πέρασε μέσα από τα δικά μας διοικητικά όρια (ο πρώτος αγωγός), η ακτή στην οποία δημιουργήθηκε λιμάνι είναι στα δικά μας όρια, η πολεοδομία Μεγάρων εξέδωσε τις άδειες για τις εγκατάστασεις, το νησί φωτίζεται και καλύπτεται επικοινωνιακά από το δίκτυο της περιοχής μας και τέλος το νησί καθαρίζεται από εμάς. Για αυτό και τα δημοτικά τέλη αναλογούν στον δήμο Μεγαρέων.
Κατόπιν όλων αυτών, ο δήμος Σαλαμίνας στον 20ο και 21ο αιώνα δεν δείχνει να έχει καμία σχέση με την Ρεβυθούσα και έρχεται τώρα με έγγραφα του 1835 να μας πει ότι είναι ο ιδιοκτήτης... Αυτό ευσταθεί πλήρως, οτι δηλαδή στο καταστατικό ίδρυσης αναφέρεται το νησάκι ως ιδιοκτησία τους. Αλλά να μην ξεχνάμε ότι στις απογραφές που αναφέραμε (1971,1981,1991) δεν το δήλωσαν. Βασική παράλειψη φυσικά, και η αλήθεια να λέγεται, στην απογραφή του 2001 δεν την δηλώσαμε εμείς, και για αυτό χρειάζεται ένας αγώνας παραπάνω από πλευράς δήμου Μεγάρων και πολιτών.
Θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι η η επιτροπή καθορισμού ορίων συνεδρίασε στην Σαλαμίνα (!!!) και η απόφαση έχει καταγγελθεί από πολλούς ως πολιτική. Επίσης υπάρχει δέσμευση από τον πρώην υπουργό κ. Σιούφα να εισπράτει ο δήμος τα ανταποδοτικά τέλη όπως άλλωστε είναι δίκαιο.
Κλείνοντας θα θέλαμε να πουμε απλά και καθαρά τα εξής:
ΕΜΕΙΣ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΔΕΠΑ ΣΤΗΝ ΡΕΒΥΘΟΥΣΑ.
ΕΜΕΙΣ ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΕΠΕΙΤΑ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ.
ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΝΑΜΕ ΑΓΩΝΕΣ.
Η ΡΕΒΥΘΟΥΣΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ.
ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΙΤΩΝ ΩΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΟΣΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΒΙΩΝΟΥΜΕ.
 
ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ blog ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΡΕΒΥΘΟΥΣΑΣ
Γράφει ο blogger - vourkari.blogspot.com
Η ιστορία της Ρεβυθούσας λίγο πολύ γνωστή:Από τα μέσα της δεκαετίας του 80 ξεκινάνε οι εργασίες κατασκευής της πρώτης προβλήτας στα πλαίσια του σχεδιασμού για μετατροπή του νησιού σε αποθήκη φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ. Ξεσπούν οι πρώτες αντιδράσεις κατοίκων, κυρίως της γύρω περιοχής, που καταλήγουν και σε βίαια επεισόδια. Οι αντιδράσεις δεν καταλήγουν στην οριστική παύση των εργασιών. Μετά από δώδεκα χρόνια (και ενώ οι αλλαγές στις Κυβερνήσεις δεν επιφέρουν καμιά αλλαγή στους σχεδιασμούς!...), το νησί βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ( η παραπάνω φωτογραφία από εκείνη την εποχή). Από τότε η βιομηχανική δραστηριότητα συνεχίζει αμείωτη. Οι αλλαγές στο τοπίο της περιοχής (προς το χειρότερο εννοείται) είναι μεγάλες...μια ακόμα όμορφη περιοχή της Δυτικής Αττικής δέχεται το πλήγμα της βιομηχανικής εισβολής.... Η Δυτική Αττική για μια ακόμα φορά γίνεται τόπος υποδοχής βιομηχανικών εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας. Μάλιστα σε μια περιοχή (Ήρεμο Κύμα) που έχει εκπληκτικά όμορφα γεωλογικά χαρακτηριστικά, όμορφη παράκτια ζώνη, φυσικά λιμανάκια, μικρές αμμουδιές, κ.ά.

Το θέμα της Ρεβυθούσας βρέθηκε αυτές τις μέρες πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος (και σωστά ) σε ιστοσελίδες των Μεγάρων και της Σαλαμίνας. Ο λόγος είναι ότι τα ετήσια αντισταθμιστικά οφέλη (ύψους περίπου 200000 ευρώ ) καταβάλλονται στην Σαλαμίνα γιατί το νησί είχε απογραφεί το 2001 από τον αντίστοιχο Δήμο χωρίς να έχει γίνει ανάλογη κίνηση από το Δήμο Μεγαρέων. Ο Δήμος Μεγαρέων βρίσκεται σε διαδικασία δικαστικής διεκδίκησης για την ανατροπή των παραπάνω αποφάσεων.Φυσικά πιστεύουμε ότι τα όποια αντισταθμιστικά οφέλη σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καταβάλλονται και να χρησιμοποιούνται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και αποκατάσταση της περιοχής που συνορεύει με την βιομηχανική δραστηριότητα.Πέρα όμως απ αυτό, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι είναι η υποβάθμιση της φύσης και του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, και όχι τα όποια αντισταθμιστικά (αλήθεια τι υποκριτικός όρος!)....οφέλη.Συνεπώς το σημαντικότερο ζήτημα είναι να βρούμε τρόπους να ανακαλύψουμε δυνατότητες για μια δυνατή και μακρόπνοη συμμαχία όλων των κατοίκων της περιοχής με σκοπό να αποτραπεί περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος ....Μια προσπάθεια που θα ενώνει τις περιοχές της παράκτιας ζώνης των Μεγάρων της Νέας Περάμου και της Σαλαμίνας για να ξεκινήσει η αντίστροφη δραστηριότητα, αποκατάστασης και ανάπλασης της περιοχής...Να σημειώσουμε ότι όλη η παράκτια ζώνη που βρίσκεται απέναντι από την Ρεβυθούσα έχει χαρακτηριστεί βιομηχανική ζώνη με χάρτη σε νόμο του 2003!Αλήθεια μήπως σκοπεύουν και σε άλλα περιβαλλοντικά εγκλήματα στην περιοχή;Θα πρέπει να υπάρξουν άμεσες αντιδράσεις για τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής ...Αυτό θα ήταν η σημαντικότερη νίκη για τα Μέγαρα την Πέραμο, την Σαλαμίνα...

Γιατί η φύση δεν έχει τιμή ....
δεν ανταλλάσσεται...
δεν αντισταθμίζεται
 
Γράφει ο άγνωστος blogger - MEGARA-PRESS

Σαφέστατα τα χρήματα που δίνονται από την ΔΕΠΑ ως αντισταθμιστικά οφέλη πρέπει να χρησιμοποιούνται στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Βασική προϋπόθεση για να ξεκίνησουμε την κατανομή των χρήματων είναι να τα πάρουμε πρώτα (!) και τότε αυτή η κουβέντα ίσως πρέπει να ξεκίνησει άμεσα. Πολύ καλή η επισήμανσή σας. Προς το παρόν όμως ως τοπικό blog είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά και τους αγώνες όλων μας. Είμαστε στην φάση της διεκδίκησης της νήσου από την Σαλαμίνα που θέλει να κάνει το αφεντικό χωρίς να έχει υποστεί καμία συνέπεια έως τώρα. Τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον καθώς και όλες τις επιπτώσεις που δέχεται από την ύπαρξη των εγκατάστασεων είναι θέμα που τρέχει ακόμα και τώρα που γράφουμε όλα αυτά και πολύ καλά απευθύνεστε σε οποιονδήποτε έχει αρμοδιότητα να επέμβει...
Η ΡΕΒΥΘΟΥΣΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ
 
Φίλε κάνεις λάθος. Η ΡΕΒΥΘΟΥΣΑ ΑΝΗΚΕ ΚΑΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ. Όσο για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον αγγίζουν εξίσου και τη Σαλαμίνα. Όπως και οι επιπτώσεις άλλων εγκαταστάσεων στα Μέγαρα, το Μ. Πεύκο, την Ελευσίνα, τον Ασπρόπυργο κτλ. για τα οποία η Σαλαμίνα δεν έχει ζητήσει ποτέ αντισταθμιστικά οφέλη.
 
"ΟΣΟ ΡΥΠΑΙΝΕΙΣ,ΤΟΣΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ"!

ΤΙ ΑΝΤΑΠΟΔΩΤΙΚΑ ΛΕΤΕ,ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΛΟΓΩ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΤΗ ΡΕΒΥΘΟΥΣΑ!
ΤΟΤΕ ,ΑΛΗΘΕΙΑ ,ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕ;
 
Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]





<< Αρχική σελίδα

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Εγγραφή σε Αναρτήσεις [Atom]

salamispress