Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Τα blogs της Δυτικής Αττικής επηρεάζουν και διαμορφώνουν την κοινή γνώμη ???

ExampleΆρθρο: Αντωνόπουλος Διονύσης - www.magoulaonline.gr
Τους τελευταίους μήνες έχουν κάνει την εμφάνιση τους στο διαδίκτυο διάφορα blogs (ιστολόγια) και ηλεκτρονικά μέσα που ασχολούνται κυρίως με περιβαλλοντικά και άλλα θέματα που αφορούν το Θριάσιο Πεδίο και την Δυτική Αττική ευρύτερα.
Τα συγκεκριμένα ιστολόγια και ιστοσελίδες είναι δημιουργία συλλογικoτήτων ή απλών πολιτών της περιοχής, που θέλουν να εκφράσουν και να δημοσιοποιήσουν την προσωπική τους θέση και άποψή για θέματα και προβλήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία.

Η θεματολογία που αναρτούν τα συγκεκριμένα blogs δείχνει ότι επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό, τόσο τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, όσο και τον τύπο πανελλαδικής κυκλοφορίας,μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που θέματα τα οποία ξεκίνησαν από blogs της Δυτικής Αττικής, έγιναν πρωτοσέλιδα ή έτυχαν εκτεταμένης αναφοράς σε μέσα μαζικής ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας.

Πολύ σημαντικά θέματα τα οποία αφορούν άμεσα τους πολίτες της Δυτικής Αττικής και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα ζωής της περιοχής , (για άγνωστους ή γνωστούς λόγους) παρέμεναν στην αφάνεια με αποτέλεσμα την διαιώνιση των προβλημάτων αυτών ή την λανθασμένη εντύπωση των πολιτών σχετικά με αυτά, με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πολιτικών , οικονομικών ή άλλων συμφερόντων.

Η μεγάλη δημοσιότητα που παίρνουν πλέον τα θέματα αυτά λόγω της ύπαρξης των blogs, ευαισθητοποιεί την τοπική κοινωνία έχοντας ως αποτέλεσμα στην συνέχεια, την ενεργοποίηση βουλευτών, οι οποίοι με ερωτήσεις τους στα αρμόδια υπουργεία πιέζουν για την επίλυση του προβλήματος.

Το μεγάλο θέμα μόλυνσης του αιγιαλού από διαρροή πετρελαίου στην Θάλασσα από τα ΕΛΠΕ στη Ελευσίνα, έγινε γνωστό στο ευρύτερο κοινό από την δημοσιοποίησή του στο διαδίκτυο για να αναπαραχθεί αργότερα από πολλές τοπικές και πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες.
Η μεγάλη δημοσιοποίηση του θέματος βοήθησε στην ενεργοποίηση του πολιτικού συστήματος με αποτέλεσμα τις ερωτήσεις βουλευτών της Περιφέρειας Αττικής κ. Θ. Λεβέντη(ΣΥΝ) και Β. Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ) αλλά και την ευαισθητοποίηση της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής η οποία πρόσφατα πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή της διαρροής, με προσωπική παρουσία του Νομάρχη κ. Αρκουδάρη.

Ο υδροβιότοπος Βουρκάρι στα Μέγαρα και η διαφύλαξή του, είναι άλλο ένα θέμα που ξεκίνησε και έγινε γνωστό απο blogs της Δυτικής Αττικής, γρήγορα πήρε μεγάλη δημοσιότητα και ο βουλευτής κ. Κουβέλης (ΣΥΡΙΖΑ) κατέθεσε ερώτηση στο αρμόδιο υπουργείο.
Το Υπουργείο στην απάντηση του Βουλευτή αναφέρει ότι στο πλαίσιο τροποποίησης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου που επεξεργάζεται ο Οργανισμός Αθήνας θα προβλεφθούν όροι προστασίας για τον υγροβιότοπο καθώς και επανακαθορισμός ορίων, με περιορισμό της όμορης βιομηχανικής περιοχής.

Η λίμνη Βουλιαγμένης στον Ασπρόπυργο και η πραγματική διάσταση της περιβαλλοντικής αξίας της δημοσιοποιήθηκε επίσης από τα blogs της Δυτικής Αττικής με αποτέλεσμα την άμεση ανταπόκριση του βουλευτή κ. Μιχάλη Παπαγιαννάκη(ΣΥΡΙΖΑ) ο οποίος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για το θέμα.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν την σημασία της σωστής ενημέρωσης των πολιτών από τα ηλεκτρονικά μέσα, τα οποία όχι μόνο βοηθούν την τοπική κοινωνία επηρεάζοντας και διαμορφώνοντας την τοπική επικαιρότητα, αλλά ενεργοποιούν τους θεσμούς της πολιτείας και της κοινωνίας προς όφελος των πολιτών, κάνοντας πράξη την λεγόμενη ηλεκτρονική δημοκρατία, δηλαδή την έκφραση άμεσων δημοκρατικών μεθόδων άσκησης της εξουσίας για τον καλύτερο έλεγχο της διοίκησης, της διαφάνειας και περισσότερης συμμετοχής στα κοινά.

Αξιόλογες ιστοσελίδες και blogs της Δυτικής Αττικής είναι:

http://epitropiagona.blogspot.com
http://vourkari.blogspot.com
http://xpolis.blogspot.com
http://xaidari.blogspot.com
http://www.petroupoli-tk.gr
http://salamispress.blogspot.com
http://megara-press.blogspot.com
και φυσικά το www.magoulaonline.gr

Άρθρο: Αντωνόπουλος Διονύσης

Σχόλια: Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]





<< Αρχική σελίδα

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Εγγραφή σε Αναρτήσεις [Atom]

salamispress