Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Η Ο.Ε.Ε.Σ.Σ. ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΤΟΥΡΛΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΠΙΝΗ ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Σε δελτίο τύπου της Ο.Ε.Ε.Σ.Σ. που αναρτήθηκε στις 11/11/08 γνωστοποιήσαμε τις θέσεις μας για την ενδεχόμενη επαναλειτουργία του λατομείου της Τούρλας.

Στις 12/11/08 αναρτήθηκε από τον «spendor» σχόλιο με το οποίο κάνει κριτική στις θέσεις μας. Αυτό μας υποχρεώνει να επανέλθουμε στο πλαίσιο του επιζητούμενου υπεύθυνου και δημόσιου διαλόγου.

Είναι γνωστό ότι στην θέση Τούρλα Σεληνίων του Δήμου Αμπελακίων, ο ΟΛΠ λειτούργησε το διάστημα από το 1986 μέχρι το 1996 λατομείο αδρανών υλικών που τα υλικά της εξόρυξης τα χρησιμοποίησε για την κατασκευή των προβλητών του ΣΕΜΠΟ στο Ικόνιο, προκαλώντας σημαντική αλλοίωση του φυσικού ανάγλυφου της περιοχής.

Την περίοδο αυτή η Ο.Ε.Ε.Σ.Σ σε συνεργασία με την κοινότητα Σεληνίων, δημιούργησε ένα σημαντικό κίνημα αντίδραση, πρωτοστατώντας στην συγκρότηση Πανσαλαμίνιας επιτροπής κατά της λειτουργίας του λατομείου της Τούρλας, στην οποία συμμετείχαν ΠΑΣΟΚ, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ, ΚΚΕ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, Δήμος Σαλαμίνας, Κοινότητα Αμπελακίων, Κοινότητα Σεληνίων, Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Σαλαμίνας, Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας και Ομοσπονδία Εξωραϊστικών Εκπολιτιστικών Συλλόγων Σαλαμίνας.

Η επιτροπή αυτή με ανακοινώσεις, κινητοποιήσεις, συγκέντρωση στον Πειραιά, έντονη παρουσία πλήθους κόσμου με μαύρες σημαίες σε κρίσιμη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά, που είχε θέμα την παράταση λειτουργίας του λατομείου, κατόρθωσε να αναδείξει το πρόβλημα και να περιορίσει την έκταση της καταστροφής. Δεν κατόρθωσε να την εμποδίσει γιατί η διοίκηση του ΟΛΠ κατάφερε σε κρίσιμες στιγμές να αδρανοποιήσει ή να αντιμετωπίσει με επιτυχία τους μηχανισμούς ελέγχου της παρανομίας της. Παράλληλα για να καθησυχάσει τις ανησυχίες για τις προθέσεις να μην σεβαστεί τις υποχρεώσεις της, εξασφάλισε την συνεργασία του Πολυτεχνείου που εκπόνησε μελέτη αποκατάστασης του λατομείου. Η μελέτη αυτή ποτέ δεν εφαρμόστηκε γιατί η πορεία εκμετάλλευσης του λατομείου δεν έγινε κατά τον προβλεπόμενο τρόπο.

Αποτέλεσμα αυτής της λειτουργίας ήταν να διαμορφωθεί η σημερινή απαράδεκτη εικόνα στο μέτωπο του λατομείου που δεν επιτρέπει την υλοποίηση της μελέτης αποκατάστασης. Οι πιέσεις της Ομοσπονδίας μας προς την διοίκηση του ΟΛΠ είχαν σαν αποτέλεσμα στις 6/4/2001 να μας διαβεβαιώσει έγγραφα ότι αναγνωρίζει την υποχρέωσή της να αποκαταστήσει το λατομείο, αλλά πρέπει πρώτα να διαμορφώσει τις βαθμίδες όπως προβλέπει η μελέτη αποκατάστασης του Πολυτεχνείου.

Επομένως για να αξιολογήσει κανείς την σημερινή κατάσταση και να διαμορφώσει μια πρόταση, πρέπει να λάβει υπόψη του, ότι πλέον δεν μιλάμε για ένα λατομείο παρθένο που τώρα πρόκειται να ξεκινήσει η λειτουργία του, αλλά για λατομείο που έχει ήδη υποστεί την έντονη αλλοίωση το φυσικού του ανάγλυφου.

Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν τρεις επιλογές:

Α. Να αφήσουμε το λατομείο στην κατάσταση που είναι και θυμίζει κρανίου τόπο.

Β. Να απαιτήσουμε από τον ΟΛΠ χωρίς να κάνει καμία εργασία – διαμόρφωσης βαθμίδων να το αποκαταστήσει, που τεχνικά είναι αδύνατο.

Γ. Τώρα που ο ΟΛΠ έχει ανάγκη από τα αδρανή υλικά για τον προβλήτα ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ στο Ικόνιο, να μπούνε όροι που να διασφαλίζουν την αποκατάσταση του λατομείου, για να μην έχει δυνατότητα ο ΟΛΠ να επαναλάβει την ίδια απαράδεκτη συμπεριφορά.

Η επιλογή «Γ» είναι η θέση της Ο.Ε.Ε.Σ.Σ. γιατί δίνει το πλέον αποδεκτό αποτέλεσμα.

Όσο για τις θέσεις μας για τα Λατομεία Σαλαμίνας Α.Ε. είναι ξεκάθαρες και δημοσιευμένες στην εφημερίδα μας «ΠΑΛΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ» από τον Ιούλιο του 2008. Για τους μη αναγνώστες της εφημερίδας μας επαναλαμβάνουμε:

Να μπει τώρα φραγμός στην εντατικοποίηση της λειτουργίας του λατομείου Καραμπίνη.

Η υπερεκμετάλλευση του λατομείου Καραμπίνη που καταγράφεται έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα, με στόχο την κάλυψη των αναγκών σε αδρανή υλικά περισσοτέρων πόλεων, προκάλεσε το ενδιαφέρων της Ομοσπονδίας μας αλλά και άλλων ενεργών πολιτών της Σαλαμίνας. Το κυριότερο πρόβλημα θεωρούμε ότι είναι πλέον η ταχύτατη εξάντληση των αποθεμάτων σε αδρανή υλικά, με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα να αναζητείται άλλη προς αλλοίωση λατομική περιοχή στη Σαλαμίνα ή να είμαστε υποχρεωμένοι να αγοράζουμε τα αναγκαία αδρανή υλικά για τις τοπικές ανάγκες, από άλλες εκτός Σαλαμίνας περιοχές με αποτέλεσμα πολλή υψηλό κόστος. Από την αρχή πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι με την λειτουργία λατομείου που να καλύπτει κύρια τις τοπικές ανάγκες της Σαλαμίνας. Μιας λειτουργίας ήπιας εκμετάλλευσης όμως, που να ελέγχεται από τους αρμόδιους φορείς για την τήρηση των υποχρεώσεων που πηγάζουν από την νομοθεσία και από τις σχετικές εγκριτικές Υπουργικές αποφάσεις. Παράλληλα πρέπει να απαιτήσουμε να γίνεται ανάλογα με την εξέλιξη των εργασιών εξόρυξης και η άμεση σταδιακή αποκατάσταση του φυσικού ανάγλυφου της περιοχής σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες. Επίσης κρίνουμε αναγκαίο ότι η εταιρεία πρέπει να καταθέσει εγγυητική επιστολή η οποία να εξασφαλίζει την πλήρη αποκατάσταση του χώρου που έχει διαταραχτεί και να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση εγκατάλειψης της εκμετάλλευσης για οποιοδήποτε λόγο ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του εγκαταλειμμένου από τον ΟΛΠ λατομείου στην Τούρλα Σεληνίων και των άλλων εγκαταλειμμένων λατομείων της Σαλαμίνας.

Και για να κλείσουμε με το σχόλιο σου αγαπητέ φίλε «spendor», δεν καταλάβαμε την αναφορά στο σχόλιό σου «δυστυχώς κύριοι της Ο.Ε.Ε.Σ.Σ. γνωριζόμαστε πλέον καλά». Εμείς βεβαίως είμαστε γνωστοί και κρινόμαστε συνεχώς από τις υπεύθυνες και ενυπόγραφες θέσεις μας. Αυτό δεν νομίζουμε να ισχύει για σένα. Ότι και να λες δεν μπορούμε να σου ανταποδώσουμε το ίδιο σχόλιο. Πάντως σε διαβεβαιώνουμε ότι επιζητούμε τον διάλογο, μας ενδιαφέρει πάντα πάρα πολύ να προβληματιστούμε στα επιχειρήματα επιλογών που είναι αντίθετες από τις δικές μας. Θεωρούμε, ότι μόνο έτσι αναβαθμίζεται η σκέψη.
Από το Γραφείο Τύπου της Ο.Ε.Ε.Σ.Σ. - 17/11/08

Σχόλια:
Την άποψή μου για το λατομείο της Τούρλας την έχω εκθέσει και δεν την αλλάζω.
Οχι στην επαναλειτουργία του λατομείου για οποιονδήποτε λόγο.
Αποκατάσταση του περιβάλλοντος απο τον ΟΛΠ οπως προβλέπεται απο τις συμβατικές του υποχρεώσεις.
Στο θέμα των βαθμίδων δεν είμαι ειδικός ούτε σε οτι αφορά το μέτωπο του λατομείου.Προσπαθώ να προσεγγίσω πολιτικά το πρόβλημα και οχι τεχνοκρατικά δηλαδή πολιτικά ουδέτερα.
Μπορεί η ΟΕΕΣΣ να εχει δίκιο και πράγματι να χρειάζεται η διαμόρφωση των βαθμίδων για να είναι δυνατή η υλοποίηση της μελέτης του ΕΜΠ για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.Δεν το γνωρίζω.
Αν όντως είναι έτσι, μπορούμε κάλιστα να προτείνουμε, να διαμορφώσει ο ΟΛΠ τις βαθμίδες όπου απαιτείται και τα αδρανή υλικά που θα παραχθούν απο την διαμόρφωση αυτή να τα εκμεταλλευτεί ο Δήμος Αμπελακίων ως δικό του περιουσιακό στοιχείο.
Η σύνδεση της διαμόρφωσης των βαθμίδων και της αποκατάστασης με την κατασκευή του προβλήτα ΙΙΙ στο Ικόνιο είναι κατά τη γνώμη μου λανθασμένη επιλογή και θα πρέπει η ΟΕΕΣΣ να επανεξετάσει τις θέσεις της.
Ακόμη θα πρέπει να προβληματίσει την ΟΕΕΣΣ το πώς απο τις δυναμικές κινητοποήσεις και τις λαϊκές αντιδράσεις στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 εφτασε σήμερα στα ανταποδοτικά τέλη και στις εμπορικές συμφωνίες.Αυτό κατά τη γνώμη μου αποτελεί πολιτική οπισθοχώρηση και κονωνικό συμβιβασμό.
Τέλος όσον αφορά τα blogs αυτοί είναι οι κανόνες του παχνιδιού που ισχύουν και όποιος συμμετέχει σημαίνει οτι τους αποδέχεται.Εσείς ως ομοσπονδία συλλόγων πρέπει να είστε επώνυμοι εγω εκπροσωπώ τον εαυτό μου και τίποτα περισσότερο.
 
Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]





<< Αρχική σελίδα

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Εγγραφή σε Αναρτήσεις [Atom]

salamispress