Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Ανακοίνωση Τύπου... από Νομαρχία Πειραιά... Επικίνδυνα Λαγοκέφαλα Προσοχή

salamispress 13.10.2008 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αλιεύθηκαν επικίνδυνα λαγοκέφαλα από θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας

Aμεση ήταν η κινητοποίηση της Νομαρχίας Πειραιά, μετά την αλίευση σε θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας, από ερασιτέχνη ψαρά, ψαριών του είδους «Λαγοκέφαλος» της οικογένειας ΤΕΤRAODONTIDAE, τα οποία θεωρούνται δηλητηριώδη.

Συγκεκριμένα, ερασιτέχνης ψαράς αλίευσε χθες το απόγευμα της Κυριακής 12/10/08, στην περιοχή Κακή Βίγλα Σαλαμίνας, τρία ψάρια του παραπάνω είδους, μεγέθους περίπου 10 εκατοστών το καθένα, τα οποία παρέδωσε στο Λιμεναρχείο της Σαλαμίνας.

Το Λιμεναρχείο τα απέστειλε για επιβεβαίωση στην αρμόδια Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Πειραιά, η οποία και πιστοποίησε ότι επρόκειτο για ψάρια επικίνδυνα για κατανάλωση.

Για τον λόγο αυτό η Νομαρχία Πειραιά ενημερώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όλους τους εμπλεκόμενους στην αλιεία και διακίνηση αλιευμάτων φορείς, την Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, τους αλιευτικούς συνδέσμους, τα σωματεία και τους συνεταιρισμούς, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμπορίας και κατ’ επέκταση κατανάλωσης.

Επειδή είναι η πρώτη φορά που στο Σαρωνικό αλιεύεται το συγκεκριμένο είδος ψαριού, η Νομαρχία Πειραιά εφιστά την αυξημένη προσοχή των αλιέων και των ιχθυεμπόρων, τόσο για τη δική τους υγεία όσο και για το γεγονός ότι λόγω του μεγέθους του συγκεκριμένου είδους ψαριού, υπάρχει ενδεχόμενο να πωληθεί με ψιλό ψάρι, όπως σαρδέλα, γαύρος, γόπα, μαρίδα κλπ. και να φτάσει στον καταναλωτή από άγνοια.

Τα ψάρια αυτά, περιέχουν στο δέρμα και στα σπλάχνα τους, μια τοξίνη, την τετραδοτοξίνη (tedrodoxin TTX) η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο, από μυϊκή παράλυση, αναπνευστικές διαταραχές και ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος.

Χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου είδους :

> Το συγκεκριμένο είδος λαγοκέφαλου έχει σχήμα ροπαλοειδές, με μεγάλο κεφάλι, λεπτή και διχαλωτή ουρά. Τα μάτια του είναι μεγάλα, ανοιχτόχρωμα με μαύρη κόρη και μπροστά τους υπάρχει μία κηλίδα χρώματος ασημί.

> Διαθέτει τέσσερα χαρακτηριστικά δόντια (σαν ράμφος) δύο στην πάνω σιαγόνα και δύο στην κάτω που θυμίζουν λαγό. Το πάνω μέρος του σώματος έχει χρώμα πράσινο-λαδί-καφέ, με πολλές καφές σκούρες ή μαύρες κηλίδες, και δεν έχει λέπια.

> Στα πλευρά έχει μία ασημένια ταινία, και η κοιλιά του είναι ασπριδερή και λεία, χωρίς αγκάθια και εξογκώματα η οποία μπορεί να φουσκώνει σαν μπαλόνι.

> Το μήκος του μπορεί να φτάσει από 2 έως 60 εκατ. και σπανίως μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο και τα 7 κιλά βάρος, αλλά όπως διαπιστώθηκε στις θάλασσές μας αλιεύεται σε μικρά μεγέθη, κάτω των 10 εκατοστών.

> Είναι είδος που ζει σε ρηχά νερά, συνήθως από 15 έως 50 μέτρα και σπανιότερα ως 100 μέτρα βάθους, σε βραχώδεις βυθούς, κάθετα παράκτια βράχια και υφάλους.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε «Όπως είναι γνωστό, στη Νομαρχία Πειραιά είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία των καταναλωτών και το αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά. Επειδή είναι η πρώτη φορά που στο Σαρωνικό, αλιεύεται το συγκεκριμένο είδος επικίνδυνου ψαριού, ενημερώνουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Παράλληλα, ξεκινάμε σχετική καμπάνια ενημέρωσης, καθώς στην περιοχή μας υπάρχουν πολλοί ερασιτέχνες ψαράδες καθώς και αρκετοί συμπολίτες μας που ασχολούνται με το υποβρύχιο ψάρεμα, από τους οποίους και ζητάμε την αυξημένη προσοχή τους».
Από: Γραφείο Τύπου Νομαρχίας Πειραιά

Σχόλια: Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]





<< Αρχική σελίδα

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Εγγραφή σε Αναρτήσεις [Atom]

salamispress