Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Επικίνδυνα λαγοκέφαλα αλιεύτηκαν στη Σαλαμίνα

salamispress Την προσοχή όλων των εμπλεκόμενων με την αλιεία φορέων αλλά και των ερασιτεχνών ψαράδων εφιστά η Νομαρχία Πειραιά, μετά την αλίευση, για πρώτη φορά, επικίνδυνων λαγοκέφαλων από θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας.

Συγκεκριμένα, ερασιτέχνης ψαράς αλίευσε χθες το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή Κακή Βίγλα Σαλαμίνας, τρία ψάρια του παραπάνω είδους, μεγέθους περίπου 10 εκατοστών το καθένα, τα οποία παρέδωσε στο Λιμεναρχείο της Σαλαμίνας.

Το Λιμεναρχείο τα απέστειλε για επιβεβαίωση στην αρμόδια Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Πειραιά, η οποία και πιστοποίησε ότι επρόκειτο για ψάρια επικίνδυνα για κατανάλωση.

Για τον λόγο αυτό η Νομαρχία Πειραιά ενημερώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όλους τους εμπλεκόμενους στην αλιεία και διακίνηση αλιευμάτων φορείς, την Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, τους αλιευτικούς συνδέσμους, τα σωματεία και τους συνεταιρισμούς, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμπορίας και κατ' επέκταση κατανάλωσης.

Τα ψάρια αυτά, περιέχουν στο δέρμα και στα σπλάχνα τους, μια τοξίνη, την τετραδοτοξίνη (tedrodoxin TTX) η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο, από μυϊκή παράλυση, αναπνευστικές διαταραχές και ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος.

Χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου είδους:

-Το συγκεκριμένο είδος λαγοκέφαλου έχει σχήμα ροπαλοειδές, με μεγάλο κεφάλι, λεπτή και διχαλωτή ουρά. Τα μάτια του είναι μεγάλα, ανοιχτόχρωμα με μαύρη κόρη και μπροστά τους υπάρχει μία κηλίδα χρώματος ασημί.

-Διαθέτει τέσσερα χαρακτηριστικά δόντια (σαν ράμφος) δύο στην πάνω σιαγόνα και δύο στην κάτω που θυμίζουν λαγό. Το πάνω μέρος του σώματος έχει χρώμα πράσινο-λαδί-καφέ, με πολλές καφές σκούρες ή μαύρες κηλίδες, και δεν έχει λέπια.

-Στα πλευρά έχει μία ασημένια ταινία, και η κοιλιά του είναι ασπριδερή και λεία, χωρίς αγκάθια και εξογκώματα η οποία μπορεί να φουσκώνει σαν μπαλόνι.

-Το μήκος του μπορεί να φτάσει από 2 έως 60 εκατ. και σπανίως μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο και τα 7 κιλά βάρος, αλλά όπως διαπιστώθηκε στις θάλασσές μας αλιεύεται σε μικρά μεγέθη, κάτω των 10 εκατοστών.

-Είναι είδος που ζει σε ρηχά νερά, συνήθως από 15 έως 50 μέτρα και σπανιότερα ως 100 μέτρα βάθους, σε βραχώδεις βυθούς, κάθετα παράκτια βράχια και υφάλους.
Άρθρο της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ
Απο: niovoula

Σχόλια: Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]





<< Αρχική σελίδα

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Εγγραφή σε Αναρτήσεις [Atom]

salamispress