Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Κρούσμα φυματίωσης στο φορτηγό πλοίο RAKWON-2 σημαίας Κορέας το οποίο βρίσκεται στη ράδα του Κερατσινίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - Ν.Α. ΑΘΗΝΑΣ/ΠΕΙΡΑΙΑ-ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ακαριαία αντίδραση της Νομαρχίας Πειραιά σε κρούσμα φυματίωσης στο φορτηγό πλοίο RAKWON-2 σημαίας Κορέας

Στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων και ενεργειών, για την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας προχώρησε με αστραπιαία και συντονισμένα βήματα η Νομαρχία Πειραιά, μετά την ενημέρωση που δέχτηκε χθες το μεσημέρι από την κλινική Άγιος Νικόλαος που βρίσκεται στον Πειραιά, ότι μέλος του πληρώματος του φορτηγού πλοίου RAKWON-2, σημαίας Κορέας, το οποίο βρίσκεται στη ράδα του Κερατσινίου, νοσηλεύεται σε αυτήν με φυματίωση, ενώ και άλλα μέλη του πληρώματος που εξετάστηκαν από αυτήν και βρίσκονται στο πλοίο παρουσίασαν θετικές ενδείξεις στη νόσο.

Ήδη μετά από οδηγία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Πειραιά, η οποία ενημέρωσε άμεσα το ΕΚΕΠΥ, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τον Υπουργό Υγείας, τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και την πλοιοκτήτρια εταιρεία ARMAR COMPANY LTD, το πλοίο έχει τεθεί από χθες από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά σε καραντίνα και εντός της ημέρας τα 34 μέλη του πληρώματος αναμένεται να μεταφερθούν με μέριμνα του ΕΚΑΒ, σε δημόσιο νοσοκομείο για νοσηλεία και περαιτέρω εξετάσεις.

Μετά από εντολή της Νομαρχίας Πειραιά η πλοιοκτήτρια εταιρεία θα προχωρήσει, μετά την απομάκρυνση του πληρώματος, σε απολύμανση όλων των χώρων του πλοίου υπό την εποπτεία και καθοδήγηση ιατρών της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας.

Εκτός από την ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών η Νομαρχία Πειραιά ήδη από χθες :
· εξέτασε τις συνθήκες υγιεινής στο πλοίο και προχώρησε σε επιδημιολογική διερεύνηση της νόσου. Για τον σκοπό αυτό κλιμάκιο ιατρών με επικεφαλής τον αντινομάρχη Υγείας κ. Λεωνίδα Αθανασιάδη, λαμβάνοντας όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις, μετέβη στο πλοίο με πλωτό μέσο του λιμενικού
· έλεγχος διενεργήθηκε και στην κλινική Άγιος Νικόλαος του Πειραιά (οδός ΙΙ Μεραρχίας, Πασαλιμάνι), προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες νοσηλείας (απομόνωση του ασθενούς), ενώ ζητήθηκε η κατάσταση όλων των εξετασθέντων ατόμων μελών του πληρώματος.

Από τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στα 34 μέλη του πληρώματος όλα κορεάτικης καταγωγής, έχει μέχρι τώρα προκύψει ότι :
· 5 μέλη, συμπεριλαμβανομένου και του ιατρού του πλοίου, νοσούν
· 24 μέλη έχουν παρουσιάσει θετική ή αμφίβολη αντίδραση στον έλεγχο μαντού
· 5 μέλη είχαν αρνητική αντίδραση στις εξετάσεις

Σε εξετάσεις ωστόσο θα πρέπει να υποβληθούν όλοι όσοι ανήλθαν στο πλοίο για διάφορους λόγους (επισκευές, επιθεωρήσεις, κλπ), καθώς σύμφωνα με την ενημέρωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά το πλοίο βρίσκεται στη ράδα του Περάματος για επισκευή από τον περασμένο Γενάρη. Για τον σκοπό αυτό η Νομαρχία Πειραιά έχει ήδη ενημερώσει το Σωματείο των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και από σήμερα κλιμάκιο ιατρών θα μεταβεί στο Πέραμα ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις.

Η Νομαρχία Πειραιά καλεί για προληπτικούς λόγους όλους όσοι ανήλθαν στο συγκεκριμένο πλοίο είτε να απευθυνθούν στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Πειραιά στο τηλέφωνο 210 4113646 είτε σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις.

Τεράστια ωστόσο ερωτηματικά και ευθύνες αναλογούν στην κλινική Άγιος Νικόλαος του Πειραιά, η οποία αν και νοσήλευε μέλος του πληρώματος με φυματίωση από τις 15/9 και προχώρησε σε εξετάσεις και των υπολοίπων μελών του πληρώματος στις 22/9 ενημέρωσε τη Νομαρχία Πειραιά, μόλις χθες 25/9, με 10 δηλαδή ημέρες καθυστέρηση από το αρχικό περιστατικό.

Για τον λόγο αυτό και για τον κίνδυνο στον οποίο εκτέθηκε η δημόσια υγεία, η Νομαρχία Πειραιά υπέβαλε σήμερα αναφορά στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Πειραιά και η αρμόδια υπηρεσία εξετάζει την επιβολή ενδεχόμενων διοικητικών κυρώσεων κατά της κλινικής για παράβαση του Ν.3204/03.

Για τυχόν νεότερες εξελίξεις στην υπόθεση θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή και αφού προχωρήσαμε άμεσα σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνταν για την προστασία και των μελών του πληρώματος και της δημόσιας υγείας, βασική μας προτεραιότητα είναι να εξεταστούν όλοι όσοι ανέβηκαν για διάφορους λόγους στο συγκεκριμένο πλοίο. Βρισκόμαστε σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το ΕΚΕΠΥ, το ΚΕΕΛΠΝΟ, το Λιμενικό και τα Σωματεία της Ζώνης ώστε να διενεργηθούν από κλιμάκια ιατρών μας που θα μεταβούν στο Πέραμα οι απαραίτητες εξετάσεις. Αυτό που αποδείχθηκε μετά και το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ότι στη Νομαρχία Πειραιά βρισκόμαστε πάντα σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την προστασία των συμπολιτών μας» και πρόσθεσε «από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας προκύπτουν σοβαρές ευθύνες στην κλινική του Πειραιά Άγιος Νικόλαος, η οποία αν και νοσήλευε μέλος του πληρώματος από τις 15/9 μας ενημέρωσε με 10 ημέρες καθυστέρηση. Για τον λόγο αυτό παραπέμπεται στον εισαγγελέα και θα επιβληθούν αυστηρές διοικητικές κυρώσεις. Παράλληλα οι υπηρεσίες μας διερευνούν όλες τις πτυχές της υπόθεσης προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για τον κίνδυνο στον οποίο τέθηκε η δημόσια υγεία, όπου και σε όποιον αναλογούν».
Από: Γραφείο Τύπου Νομαρχίας Πειραιά

Σχόλια: Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]





<< Αρχική σελίδα

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Εγγραφή σε Αναρτήσεις [Atom]

salamispress