Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Αυλαία για τα Σαλαμίνεια με μηνύματα προς την Πολιτεία για αξιοποίηση του Τύμβου των Σαλαμινομάχων

salamispress ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πιστοί στο ραντεβού τους με την ιστορική μνήμη, Νομαρχία Πειραιά και Δήμοι Αμπελακίων και Σαλαμίνας τίμησαν την ιστορική επέτειο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, με ένα τριήμερο πλούσιο σε εκδηλώσεις.

Ο εορτασμός των φετινών Σαλαμινείων, ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου 27/9/08, από το Αρχαίο Λιμάνι των Αμπελακίων με συναυλία του Γεράσιμου Ανδρεάτου.

Την Κυριακή 28/9 διεξήχθη αγώνας ανώμαλου δρόμου με εκκίνηση από την Πλατεία Ηρώων Αμπελακίων και τερματισμό στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων όπου και έγινε η απονομή των επάθλων, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, από την παραλία Καματερού έγινε ρίψη στεφάνου και παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο με απόσπασμα από τους Πέρσες του Αισχύλου.

Τα «Σαλαμίνεια 2008» κορυφώθηκαν χθες Δευτέρα 29/9, με μια σεμνή και συγκινησιακή τελετή στον ιστορικό χώρο του Τύμβου των Σαλαμινομάχων, παρουσία των πολιτικών, στρατιωτικών αρχών της περιοχής, εκπροσώπων τοπικών φορέων και συλλόγων, καθώς και της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας των Αμπελακίων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση, ενώ στην συνέχεια ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας αναφέρθηκε στη σημασία της επετείου, αλλά και στο όραμα της Νομαρχίας Πειραιά για την αξιοποίηση του χώρου ο οποίος αποτελεί το συνδετικό κρίκο με την ιστορική ναυμαχία.

«Το «ελληνικό θαύμα» της Σαλαμίνας, μας επιφορτίζει με μια επιπλέον υποχρέωση: Να προστατεύσουμε τον χώρο στο οποίο γράφηκε ένα από τα πιο ένδοξα κεφάλαια της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, όπως πρέπει και όπως του αξίζει. Αυτά τα παιδιά που είναι σήμερα μαζί μας και πλημμυρίζουν τη ζωή μας με ιδανικά και προτροπές, μας δείχνουν το δρόμο» επεσήμανε ο Νομάρχης Πειραιά κατά τον χαιρετισμό του, προσθέτοντας ότι «Η αρχαιολογική έρευνα πρέπει να προχωρήσει, η περιοχή να αξιοποιηθεί, να αναπλασθεί και να καταστεί απόλυτα προσβάσιμη σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Μόνον έτσι μπορεί να διαφυλάξουμε τη συλλογική μνήμη, μόνον έτσι η επέτειος που τιμάμε μπορεί να λάβει τη θέση που της αξίζει στην καθημερινότητά μας και να συνδεθεί με τις σύγχρονες ανάγκες».

Ο Νομάρχης Πειραιά αναφέρθηκε στις μέχρι σήμερα δράσεις και παρεμβάσεις της Νομαρχίας Πειραιά, με τις οποίες ο χώρος του Τύμβου είναι σήμερα περιφραγμένος και διαθέτει ένα μνημείο αντάξιο της ιστορίας του και επανέλαβε την δέσμευση της Νομαρχίας για τη διάθεση 700.000 ευρώ, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του.

Ωστόσο, όπως τόνισε «δεν αρκεί η βούληση της Νομαρχίας Πειραιά. Χρειάζεται και η Πολιτεία να δείξει την ανάλογη ευαισθησία. Το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να δώσει το πράσινο φως, να ξεκλειδώσει, όπως του έχουμε ζητήσει τις διαδικασίες εκείνες προκειμένου στη συνέχεια να σταλούν οι σχετικές μελέτες από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να ξεκινήσουν από εμάς τα έργα ανάπλασης του χώρου. Μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε, να προκαλούμε την προσοχή και την εγρήγορση για την αξιοποίηση του Τύμβου των Σαλαμινομάχων. Και δεν θα σταματήσουμε την προσπάθειά μας μέχρι να δούμε τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων να αποτελεί σημείο αναφοράς εκπαίδευσης, ιστορικής γνώσης και πολιτισμού. Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στους προγόνους μας, αυτό είναι το χρέος όλων, απέναντι στις νεότερες γενιές».

Μετά τον χαιρετισμό του Νομάρχη, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Πολεμικό Ναυτικό για τη διάθεση αγήματος και μπάντας και τους συλλόγους Αμπελακίων και Σαλαμίνας για την στήριξη τους σε όλες τις προσπάθειες της Νομαρχίας Πειραιά, ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Τύμβου των Σαλαμίνομάχων και ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των πεσόντων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Α’ Πειραιά της Ν.Δ. Παναγιώτης Μελάς, Β΄ Πειραιά του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης και του ΛΑΟΣ Δήμητρα Αράπογλου, οι Δήμαρχοι Αμπελακίων Μάριος Τραυλός και Σαλαμίνας Σπύρος Σοφράς, ο Αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Π.Ν. Ιωάννης Καραϊσκος επικεφαλής αντιπροσωπείας του Πολεμικού Ναυτικού, ο Διοικητής του Γ΄Λιμενικού Τμήματος Σαλαμίνας αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Κων/νος Κορμπίλας.

Επίσης, ο πρώην Δήμαρχος Αμπελακίων Στέλιος Γκίνης, ο πρώην βουλευτής Παναγιώτης Κρητικός, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Συλλλόγου Αμπελακίων Γιώργος Ζόγκος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών και Εκπολιτιστικών Συλλόγων Σαλαμίνας Νίκος Ευθυμίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑΜΕΑ Σαλαμίνας Ιωάννης Σπηλιόπουλος, ο πρόεδρος του Σωματείου Πολυτέκνων Νομού Πειραιώς και Νήσων «Ο Άγιος Στυλιανός» Ιωάννης Παναγιωτόπουλος και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του νησιού, καθώς και εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς από τα σχολεία των Αμπελακίων.

Εκ μέρους της Νομαρχίας Πειραιά παρέστησαν εκτός από το Νομάρχη, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αντινομάρχες, νομαρχιακοί σύμβουλοι και ο γενικός γραμματέας της Νομαρχίας καθώς και αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι των Δήμων Αμπελακίων και Σαλαμίνας.

Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με μαθητική παρέλαση από την Πλατεία Ηρώων.
Απο: Γραφείο Τύπου Νομαρχίας Πειραιά

Σχόλια:
Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.ΑΝ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΝ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΑ ΜΙΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ,ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ.ΑΝ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ,ΟΠΩΣ ΤΑ ΜΙΛΑΜΕ,ΤΟ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΚΕΙΝΗ,ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ.ΑΛΛΑ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΖΕΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ?Η ΝΕΜΕΣΙΣ ΟΜΩΣ ΤΙΜΩΡΕΙ.
 
ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ . Ο ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΙΘΕΙ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ
 
Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]





<< Αρχική σελίδα

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Εγγραφή σε Αναρτήσεις [Atom]

salamispress