Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Ενημερώθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις «τοξικές βόμβες» στις ακτές του Σαρωνικού και ειδικότερα στην Ελευσίνα και τη Σαλαμίνα

Από δημοσιεύματα και από κοινοβουλευτικές ερωτήσεις ενημερώθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις «τοξικές βόμβες», τα νεκροταφεία πλοίων που δηλητηριάζουν καθημερινά τη θάλασσα και λειτουργούν στις ακτές του Σαρωνικού και ειδικότερα στην Ελευσίνα και τη Σαλαμίνα. Αυτό επισημαίνει ο Επίτροπος κ. Δήμας στην απάντησή του σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σταύρου Αρναουτάκη που αφορούσε στο ζήτημα της διαρροής τοξικών υλικών στις ακτές του Σαρωνικού από πλοία που έχουν εγκαταληφθεί στην περιοχή καθώς και της μόλυνσης που προκαλούν σε ακτές και ζωντανούς οργανισμούς. Ο Ευρωβουλετής ζήτησε να μάθει αν η Επιτροπή γνωρίζει το θέμα και αν έχει μελετήσει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από τα νεκροταφεία πλοίων γενικότερα στη Mεσόγειο. Επίσης, ποιες είναι σήμερα οι προϋποθέσεις λειτουργίας των διαλυτηρίων, των νεκροταφείων πλοίων και ποιες οι εγγυήσεις ότι δεν υπάρχει διαρροή στο περιβάλλον επικίνδυνων τοξικών υλικών. Τέλος, πώς εξασφαλίζεται ότι ακολουθούνται οι προϋποθέσεις αυτές.
Στην απάντησή του, ο Αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας, αναφέρει ότι αν και πολύ πρόσφατα ενημερώθηκε για το ζήτημα, γνωρίζει τα προβλήματα ρύπανσης που οφείλονται στην κακή διαχείριση των αποβλήτων από την ξηρά (παράνομες χωματερές, βιομηχανία, οικιστικός τομέας) και από ναυάγια πλοίων.
Το πρόβλημα της διάλυσης των πλοίων, τονίζει ο κ. Δήμας, έχει αναλυθεί σε πολλές μελέτες () που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, η Επιτροπή προετοιμάζει πλέον ανακοίνωση σχετικά με τη στρατηγική για τη διάλυση των πλοίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα καλύπτει και την εκτίμηση των επιπτώσεων από το γεγονός αυτό.
Σύμφωνα με μελέτες και στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί πρόσφατα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας (ΕΟΑΝ - EMSA), ο αριθμός των εγκαταστάσεων διάλυσης πλοίων που δραστηριοποιούνται στα κράτη μέλη, τα οποία συνορεύουν με τη Μεσόγειο, είναι περιορισμένος. Από τα δεδομένα του EMSA προκύπτει ότι εννέα πλοία με συνολικό εκτόπισμα περίπου 6.000 τόνων διαλύθηκαν στις ελληνικές εγκαταστάσεις κατά τα έτη 2006-2007 (εκ των οποίων πέντε στην Ελευσίνα). Η σημαντικότερη δραστηριότητα διάλυσης πλοίων είναι γνωστό ότι συντελείται στην ακτή της Αλιάγας κοντά στην Σμύρνη της Τουρκίας, αλλά η Επιτροπή δεν έχει υπόψη τις επιπτώσεις της στο θαλάσσιο περιβάλλον. Το ίδιο ισχύει και για τις εγκαταστάσεις επισκευής πλοίων στο Σαρωνικό. «Ενδέχεται να έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις», υπογραμμίζει ο κ. Δήμας, καθώς αποβάλλονται ορυκτέλαια, χημικές ενώσεις και άλλα απόβλητα από τα πλοία στη θάλασσα.
Ωστόσο, η Επιτροπή έχει εγκρίνει και δημοσιεύσει έγγραφο αναφοράς που περιγράφει τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές για τα διυλιστήρια πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την διαδικασία έκδοσης αδείας ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του ανθρώπου και να μη χρησιμοποιούνται διαδικασίες ή μέθοδοι που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον.
Επίσης, με οδηγία που αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική για το θαλάσσιο περιβάλλον, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο του 2008, τα κράτη μέλη της Μεσογείου οφείλουν να συνεργαστούν με τις γειτονικές χώρες της περιοχής και να διαμορφώσουν μια θαλάσσια στρατηγική και ένα πρόγραμμα μέτρων για την αντιμετώπιση των κύριων περιβαλλοντικών πιέσεων, με στόχο την επίτευξη της καλής κατάστασης του περιβάλλοντος έως το 2020. Για τον λόγο αυτό, κάθε κράτος μέλος, επισημαίνει ο κ. Δήμας, οφείλει μέχρι το 2012, να αξιολογήσει τα θαλάσσια ύδατά του, λαμβάνοντας υπόψη τις πιέσεις και τις επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Τέλος, ο κ. Δήμας δεν διστάζει να τονίσει ότι η Επιτροπή θα αναλάβει νομική δράση κατά του κράτους μέλους που δεν θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Απο: AΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια:
Μηνυμα προς ιχθυαγορες και καταναλωτες Αττικης ,Ελευσινας Σαλαμινας και Μεγαριδος!!!!!
Εμποροι ,Καταναλωτες ψαριων και οστρακων Προσοχη!Παρανομοι αλιεις ψαριων και οστρακων με απαγορευμενου τυπου διχτυα (κρυσταλιζε)ψαρευουν στα απαγορευμενα βρωμονερα του Σαρωνικου,Σαλαμινας ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Μπατσι,νυχτα χωρις πλοικα με κουκουλες στα κεφαλια τους εκθετοντας σε κινδυνο την ζωη τους και αλλων ναυτικων που φυλανε εγκαταστασεις και πλοια και κυριως των ανυποψιαστων καταναλωτων ψαριων σε παραθαλασσιες ψαροταβερνες του Σαρωνικου.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ.ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ.
ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΤΟΣ Κ Α Ρ Κ Ι Ν Ο Σ ΟΤΙ ΤΡΩΤΕ ΑΠ ΑΥΤΑ ....
 
ΕΠΕΙΔΗ ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΠΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ, ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ.....ΑΥΤΑ ΤΑ ΨΑΡΙΑ,ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΨΑΡΕΥΕΙ,ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΤΡΩΕΙ!
ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΨΑΡΕΥΕΙΣ ΤΕΤΟΙΑ ΨΑΡΙΑ ΠΙΑΝΕΙΣ!
ΑΦΗΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ.ΠΩΣ?
ΜΗΝ ΠΡΟΩΘΕΙΤΕ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ .
ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΨΑΡΙΑ ΑΠΟ ...ΤΟΥΣ ΞΕΡΕΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ.ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ. Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΤΙ ΚΑΝΕΙ?
 
Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]





<< Αρχική σελίδα

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Εγγραφή σε Αναρτήσεις [Atom]

salamispress