Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Από 914 που είναι σήμερα οι δήμοι θα μειωθούν σε 380 έως 390... Μοναδική εξαίρεση η Σαλαμίνα, γίνεται ένας δήμος με τα Αμπελάκια.

Τη δραματική μείωση των δήμων κατά 60% και την οριστική κατάργηση των κοινοτήτων της χώρας προβλέπει η μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Βάσει της μελέτης, η οποία παρουσιάζεται αύριο επισήμως στο Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, οι δήμοι από 914 που είναι σήμερα θα μειωθούν σε 380 με 390 ανάλογα με τα σενάρια που θα προτιμηθούν. Οι 120 κοινότητες καταργούνται οριστικά, γεγονός που σίγουρα θα προκαλέσει τοπικές αντιδράσεις καθώς οι ιστορικές κοινότητες έχουν γλιτώσει από τον «Καποδίστρια 1» αλλά δεν γλιτώνουν από τη δεύτερη διοικητική μεταρρύθμιση.

Το σημαντικό στοιχείο στη μελέτη του ΙΤΑ είναι ότι αυτή τη φορά οι συνενώσεις προχωρούν και στην Αττική. Ειδικότερα, οι 44 δήμοι και κοινότητες στην Ανατολική Αττική μειώνονται σε 17 – 20, ενώ στη Δυτική Αττική οι 11 δήμοι και κοινότητες μειώνονται σε 5-7. Οι 48 δήμοι της Α’ και Β’ Αθήνας καθώς και οι 17 του Πειραιά μένουν ως έχουν. Μοναδική εξαίρεση η Σαλαμίνα, η οποία γίνεται ένας δήμος με τα Αμπελάκια. Συνενώσεις θα γίνουν και στη Θεσσαλονίκη αφού οι 45 ΟΤΑ θα μειωθούν μεταξύ 25 με 28. Πάντως, οι συνενώσεις αφορούν κυρίως την εκλογική περιφέρεια της Β’ Θεσσαλονίκης.

Η μελέτη του ΙΤΑ προβλέπει συνενώσεις δήμων για όλους τους νομούς της χώρας. Ωστόσο, εναλλακτικές προτάσεις έχει μόνο για 14 νομούς ενώ για τους υπόλοιπους 37 επιλέγεται ένα μόνο σενάριο, δεδομένο που μπορεί να προκαλέσει τοπικές αντιδράσεις. Οι νομοί με τη μεγαλύτερη μείωση κοινοτήτων είναι η Ευρυτανία όπου οι 6 δήμοι και κοινότητες γίνονται 1 και η Φλώρινα όπου οι 8 ΟΤΑ συρρικνώνονται σε 2.

Η μελέτη του ΙΤΑ, που πρέπει να σημειωθεί ότι έγινε για λογαριασμό της ΚΕΔΚΕ, πριν προχωρήσει σε χωροταξικές αλλαγές έλαβε γνώση κυρίως τα πληθυσμιακά και τα γεωγραφικά κριτήρια που επικρατούν σε κάθε νομό. Δεν ένωσε καμία κοινότητα που ανήκει σε έναν συγκεκριμένο νομό με ένα δήμο που βρίσκεται στον παρακείμενο νομό. Η ίδια ισορροπία διατηρήθηκε και στο θέμα των εκλογικών περιφερειών. Για παράδειγμα, δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της Αττικής μένουν ως έχουν.

Ως κριτήρια ελήφθησαν ακόμη και οι διάφορες καταστάσεις που επικρατούν στις τοπικές κοινωνίες. Για παράδειγμα, η ένωση των δήμων στη Δυτική Αττική είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Επίσης, η ένωση των κοινοτήτων στην Ανατολική Αττική θα βοηθήσει σημαντικά στη χάραξη ενιαίας περιβαλλοντικής πολιτικής στην περιοχή.

Η μελέτη του ΙΤΑ θα δοθεί προς διαβούλευση και στις 51 Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας, προκειμένου να ακουστούν οι αντιρρήσεις και να σημειωθούν οι αντιδράσεις πάνω στις επικείμενες συνενώσεις. Οι διαβουλεύσεις στις ΤΕΔΚ θα ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ όπου υπάρξει σημαντική αντίδραση η ίδια η ΚΕΔΚΕ σκοπεύει να βοηθήσει με την παρουσία της στην επίλυση των όποιων προβλημάτων παρουσιαστούν, καθώς θέλει τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να είναι και η στάση του υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου, που είναι από τους θεμελιωτές του «Καποδίστρια 2». Ο ίδιος ο κ. Παυλόπουλος δηλώνει ότι όπου σημειωθούν σοβαρές αντιδράσεις σε συνενώσεις θα φροντίσει με την παρουσία του να κατευνάσει τα πνεύματα, με σκοπό να βρεθεί η χρυσή τομή. Η φράση που επαναλαμβάνει στους στενούς του κύκλους είναι: «Δεν πρόκειται να κρυφτώ από τα προβλήματα, όπως έγινε με τον αρχικό “Καποδίστρια”. Θα πάω όπου υπάρχει ανάγκη».
Απο: Ελεύθερος Τύπος

Σχόλια:
Η αναγκαιότητα για νέα διοικητική μεταρρύθμιση και για δημιουργία δήμων ισχυρών, με αυξημένες αρμοδιότητες, ρόλους και αυτονομία διοικητική και οικονομική, φαίνεται ότι θα αφορά και το νησί μας. Συγκεκριμένα προκρίνεται η λύση για ένα δήμο σε κάθε νησί, πράγμα που σημαίνει ότι δήμος Αμπελακίων και Σαλαμίνας θα ενωθούν σε έναν, τον Δήμο Σαλαμίνας.
Αυτή η διοικητική αλλαγή, έρχεται σε μια στιγμή που ο μόνιμος πληθυσμός της Σαλαμίνας έχει σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία πενταετία και οι υποδομές έχουν φτάσει σε οριακά επίπεδα.
Σε αυτές τις νέες συνθήκες πρέπει να βρεθεί το κατάλληλο πολιτικό προσωπικό να διαχειρισθεί τις νέες συνθήκες και απαιτήσεις, να θέσει τις αναπτυξιακές προτεραιότητες και να διαχειρισθεί τα δημοτικά ζητήματα αποτελεσματικά και με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών.
Αλήθεια, υπάρχει αυτό το πολιτικό προσωπικό αυτή τη στιγμή στη Σαλαμίνα;
 
Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]





<< Αρχική σελίδα

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Εγγραφή σε Αναρτήσεις [Atom]

salamispress