Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

Οι αλιείς καταγγέλλουν ότι τα ψάρια πωλούνται έως και 300% πάνω από την τιμή αγοράς τους !!!

salamispress Όπως λέει ο πρώην γραμματέας του Συνεταιρισμού Γρι-Γρι «Άγιος Ανδρέας» στη Σαλαμίνα κ. Θεόδωρος Μίχας, «τον γαύρο ο καταναλωτής τον πληρώνει στην ψαροταβέρνα τουλάχιστον 300% πιο ακριβά από την τιμή που τον πουλάει ο ψαράς. Ανάλογα με την εποχή, πουλιέται από 6 έως 73 ευρώ το τελάρο των 15 κιλών και ο καταναλωτής πληρώνει 5 ευρώ τη μερίδα των 350 γραμμαρίων...».

Οι τιμές των ψαριών δεν πέφτουν ποτέ. «Εμείς πουλάμε, για παράδειγμα, τη συναγρίδα 25 ευρώ το κιλό και στην ταβέρνα τη χρεώνουν 60 ευρώ», συμπληρώνει ο κ. Λεμπέσης.

Οι τιμές στα ψάρια διαμορφώνονται όπως οι τιμές των μετοχών, λένε οι παράγοντες της συγκεκριμένης αγοράς. Τα περιθώρια του κέρδους είναι τεράστια, αφού πέρα από τη νόμιμη προμήθεια των εμπόρων, που είναι 8%, οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα με βάση τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Αυτός είναι ο λόγος που ορισμένες μέρες χιλιάδες τελάρα γεμάτα με ψάρια πετιούνται στη θάλασσα για να προκληθεί τεχνητή έλλειψη και να ανέβουν προς τα επάνω οι τιμές προς όφελος των ιχθυεμπόρων (!)

«Είναι μύθος το φρέσκο ελληνικό ψάρι στις ταβέρνες το καλοκαίρι», υποστηρίζει ο κ. Παναγιώτης Λεμπέσης, ιδιοκτήτης μηχανότρατας - από τις συνολικά 350 μηχανότρατες που ψαρεύουν στην Ελλάδα. «Από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, διάστημα που σταματούν να ψαρεύουν οι μηχανότρατες, η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει δεν μπορεί να καλυφθεί από τα ψάρια της παράκτιας αλιείας- μπαρμπούνια, κουτσομούρες, σαργοί, μελανούρια. Έτσι, οι ψαροταβέρνες σερβίρουν εισαγόμενα τα οποία «βαφτίζουν» ελληνικά. Την ίδια άποψη έχει και ο κυβερνήτης αλιευτικού (γρι-γρι) και ιχθυέμπορος κ. Τάσος Λύτρας. «Η αγορά έχει γεμίσει εισαγόμενα ψάρια και ο κόσμος τα πληρώνει χρυσάφι νομίζοντας ότι τρώει ελληνικά», συμπληρώνει.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας

Σχόλια: Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]





<< Αρχική σελίδα

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Εγγραφή σε Αναρτήσεις [Atom]

salamispress